TRIP naar Brussel

stichting Boghossian (Villa Empain)
i
stichting Boghossian (Villa Empain)
Vrienden v/h S.M.A.K. worden rondgeleid, foto: Bart Wijsman
i
Vrienden v/h S.M.A.K. worden rondgeleid, foto: Bart Wijsman
stichting Boghossian (Villa Empain)
i
stichting Boghossian (Villa Empain)
Benoît Platéus, Kodak Flexicolor, 2015. Urethane, 25 x 15 x 9 cm. Courtesy of the artist.
i
Benoît Platéus, Kodak Flexicolor, 2015. Urethane, 25 x 15 x 9 cm. Courtesy of the artist.
Edgar Cleijne & Ellen Gallagher, Installation view, Highway Gothic, 2017, Bonniers Konsthall. Foto Jean-Baptiste Beranger
i
Edgar Cleijne & Ellen Gallagher, Installation view, Highway Gothic, 2017, Bonniers Konsthall. Foto Jean-Baptiste Beranger
i
Marina Pinsky, 'Dyed Channel', 2016, Kunsthalle Basel, Switzerland, copyright: Clearing

VOLZET

10:00
Vertrek aan het S.M.A.K.
 
11:00 – 12:30
Rondleiding in de stichting Boghossian (Villa Empain). Centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen | ‘Beyond Borders’
De problematiek van de grenzen is een thema dat het hart raakt van de missie van de stichting Boghossian: volkeren dichter bij elkaar brengen via cultuur. Het is met dat vertrekpunt dat de stichting de tentoonstelling ‘Beyond Borders’ in Villa Empain kiest te tonen. De tentoonstelling brengt 37 internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars samen uit de Europese kunstwereld, maar ook uit de Arabische wereld. Hun werken gaan in dialoog over het begrip ‘grenzen’ en de manieren waarop die worden voorgesteld. De tentoongestelde werken zijn een selectie uit de collectie van de European Investment. Bank’s Art Collection. Ze worden tegenover werken geplaatst van artiesten uit het Midden-Oosten en de Maghreb, geselecteerd door gastcurator Michket Krifa.
Sinds de Oudheid doen grenzen vragen rijzen omtrent thema’s als binnen- en buitenland, identiteit en thuishoren. Het Europese grondgebied telt een honderdtal grenzen, samen ongeveer 250.000 kilometer lang. Sommige behoren tot de oudste ter wereld, zoals die tussen Spanje en Portugal, maar de helft is zeer recent, het gevolg van conflicten, of ze worden op dit moment opnieuw getekend. Met de nakende Brexit is het moeilijk om in de programmering van de Boghossianstichting niet stil te staan bij de kwestie van de binnen- en buitengrenzen van Europa die vandaag zo zeer de agenda bepaalt.
Politieke of poëtische opvattingen over grenzen, esthetische ervaringen, symbolische ladingen en multidimensionale zienswijzen. De tentoonstelling verkent de dialoog tussen de werken van kunstenaars als Anish Kapoor, Rebecca Horn, Mounir Fatmi, Jan Fabre, Ali Cherri, Anri Sala, Wael Shawky en Jannis Kounellis.
Kunstenaars: Héla Ammar, Taysir Batniji, Nasr-eddine Bennacer, Pierre Bismuth, Alighiero Boetti, Pedro Cabrita Reis, Ali Cherri, Cooking Sections, Tony Cragg, Bady Dalloul, Gohar Dashti, Elger Esser, Jan Fabre, Mounir Fatmi, Lara Favaretto, Maïmouna Guerresi, Markus Hoffmann, Rebecca Horn, Callum Innes, Pravdoliub Ivanov, Anish Kapoor, Matthias Koch, Ola Kolehmainen, Jannis Kounellis, Zofia Kulik, François Morellet, Claire Morgan, Claudio Parmiggiani, Paris Petridis, Joan Hernández Pijuan, Jaume Plensa, Jorma Puranen, Anri Sala, Charles Sandison, Hrair Sarkissian, Sean Scully, Wael Shawky, Frank Thiel.
 
12:30 – 14:30
Vrije lunch in Wiels
 
15:00 – 16:30
Rondleiding in WIELS
Ellen Gallagher, ‘Liquid Intelligence’
Ellen Gallagher (°1965, Rhode Island, US), één van de meest toonaangevende schilders van dit moment, onderzoekt in haar werk de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis en cultuur, aan de hand van een poëtisch vocabularium en een verscheidenheid aan media, schilderkunst, film en installatie. Ze ontwikkelde een mythische wereld, geïnspireerd door de tragische geschiedenis van de 'Middenpassage', de slavenroute over de Atlantische Oceaan waar duizenden Afrikanen gedurende eeuwen door verdrinking gestorven zijn. In haar recent werk rond New Orleans, een stad die nog steeds herstellende is van de orkaan in 2005 die grote delen van haar bevolking verdreef, onderzoekt Gallagher hoe de stedelijke planning in de 20e eeuw niet alleen werd ontworpen om de raciale grenzen te behouden, maar zelfs om de zwarte gemeenschappen verder te onderwerpen.
Gallagher is een belangrijke Amerikaanse kunstenares die haar tijd verdeelt tussen de Verenigde Staten en Nederland.
Benoît Platéus | ‘One Inch Off’
Deze tentoonstelling gewijd aan Benoît Platéus (°1972, Luik, woont en werkt in Brussel) is de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van de kunstenaar, van zijn eerste foto’s tot zijn meest recente schilderijen. Volgens een niet-lineair parcours ontdekt de bezoeker de kunstwerken, waaronder enkele nieuwe. Gaandeweg worden Platéus’ bezorgdheden onthuld die zijn hele oeuvre doorkruisen ondanks de grote technische veelzijdigheid.
Platéus stamt uit de generatie die de digitale revolutie en daarbij de explosie van beeldmateriaal bewust heeft meegemaakt, en hij omarmt de creatieve mogelijkheden van de analoge en digitale technologieën ten volle. Hij gaat ermee aan de slag om een origineel te bewerken en het zo te vervormen, verzadigen, verminken, verblinden, vergroten, wissen, of om het omver te werpen. De beelden die Platéus toont, zijn altijd transitief van aard. Ze worden op oneindige – maar niet op identieke – wijze gereproduceerd, en laten zo de poëtische kracht van het toeval, de imperfectie, het overgebleven spoor gelden. Deze unieke kunstpraktijk, die zowel gebruik maakt van de zware filmartillerie als van eenvoudige automatische tekeningen, lijkt een bepaald ‘hiernamaals’ te verkennen. Benoît Platéus vertrekt van de tussenruimtes van de stad of de meanders van de menselijke psyche, en gaat op zoek naar nieuwe afbeeldingsvormen die een ‘andere’ werkelijkheid doen vermoeden, een nog fragmentarische realiteit die steeds in wording is.
 
17:00 – 18:00
Atelier Marina Pinsky
In haar werk laat Marina Pinsky (°1986, Moskou) zich inspireren door de plekken waar ze komt, de dingen die ze er ontdekt, en de geschiedenis daarvan. De kunstenaar studeerde  fotografie in Boston en Los Angeles.
Haar werk beweegt zich tussen fotografie en beeldhouwkunst. Vaak bouwt ze voor haar foto’s eerst sets op die ze vervolgens fotografeert en haar beeldhouwwerk neemt soms fotorealistische trekken aan.
Pinsky heeft gestudeerd aan de University of California en de School of the Museum of Fine Arts in Boston. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Brussel.
Haar werk werd getoond in solotentoonstellingen ‘Polar’ bij  C-L-E-A-R-I-N-G in Brussel en ‘Dyed Channel’ in Kunsthalle Basel. Tevens was haar werk ook te zien in het S.M.A.K., het Museum of Modern Art (New York), het Hammer Museum (Los Angeles) en WIELS (Brussel).
 
18:30
Terug aan het S.M.A.K..
 
Prijs (bus + toegang musea + 2 rondleidingen): €44,00 | YOUNGFriends: €29,00
Tijdig inschrijven: info@vriendensmak.be. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.