TRIP naar Brussel

Gabriel Kuri, .)(., 2013. Courtesy of the artist and Franco Noero, Turin. Photo: Sebastiano Pellion di Persano
i
Gabriel Kuri, .)(., 2013. Courtesy of the artist and Franco Noero, Turin. Photo: Sebastiano Pellion di Persano
Hana Miletić: Dependencies, WIELS, Brussels, 2018 © Kristien Daem
i
Hana Miletić: Dependencies, WIELS, Brussels, 2018 © Kristien Daem

Gabriel Kuri in WIELS - galerij- en atelierbezoek(en)

10:00
Vertrek aan S.M.A.K.
11:00 - 12:15
Rondleiding in Wiels

Gabriel Kuri (°1970, Mexico Stad) creëert sculpturen die gestalte geven aan vragen rond waarde, en die doorgaans ongrijpbare stromen van informatie vastleggen in geestige en boeiende vormen. Zijn kunst is uitermate materieel van aard, en het materiaal is ook het principe waarrond zijn tentoonstelling bij WIELS is ingericht. De werken zijn er in vier categorieën ingedeeld: papier, plastic, metaal en bouwmaterialen. Het is een absurd simplistische benadering van complexe, conceptueel onderbouwde werken die zelden uit slechts één element zijn gemaakt.

 

12:15 - 14:00
Vrije lunch (in Wiels of reserveer bij Manolito)
 
14:30 - 18:00
Galerij- en atelierbezoek(en)
Hana Miletić (°1982, Kroatië) is een scherpe waarneemster van de sociale realiteiten die vaak onopgemerkt blijven in de openbare ruimte. Ze verkent de stad en diens gemeenschappen die gekenmerkt worden door transformatie. Haar aanpak onthult parallellen tussen datgene waar we aandacht aan schenken en onze perceptie van waarde. Miletić's achtergrond in de documentaire fotografie dient als een oriëntatiemiddel om zowel textielwerken in haar atelier te vervaardigen als om samenwerkingsprogramma's en gemeenschapsworkshops te faciliteren. Vijf jaar geleden werd de kunstenares actief in gemeenschappelijke weefateliers in Brussel, waardoor ze opnieuw in contact kwam met een ambacht uit haar jeugd in het voormalige Joegoslavië. Textiel werd doorgegeven door generaties vrouwen in haar familie. Miletić begrijpt weven – een medium dat veel tijd en toewijding vereist – als een metaforisch proces dat haar toelaat om na te denken over bepaalde sociale en culturele omstandigheden. Ze beschouw dit voorts als een praktijk van verzorging en herstel, waarmee ze de relaties tussen werken, denken en voelen opnieuw kan evalueren.
In 2014-2015 was Hana resident aan de Jan van Eyck academie in Maastricht, en in 2015 ontving ze de BOZAR prijs in het kader van The Young Belgian Art Prize. In 2018 presenteerde WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel haar eerste grote institutionele solotentoonstelling. Recente groepstentoonstellingen vonden plaats in Palais de Tokyo, Parijs; S.M.A.K., Gent; Metro Pictures, New York; TextielMuseum, Tilburg en tijdens de 13e Sharjah Biënnale.
Momenteel is haar werk te zien tijdens een solotentoonstelling in La Maison de Rendez-Vous in Brussel. Miletić werkt op dit moment aan een gemeenschapsproject voor het centrum voor hedendaagse kunst De Appel in Amsterdam. Later dit jaar zal ze op residentie gaan bij Thread in Senegal, het culturele centrum van de Josef en Anni Albers Foundation.
 
Het namiddagprogramma wordt binnenkort verder ingevuld.
 
19:00 
Terug aan S.M.A.K.
 
Prijs (bus + rondleiding/toegang Wiels): €43.00 | €18.00 (<31 jaar)
Reservatie (max. 40 pers.): info@vriendensmak.be.