TRIP naar Oostende

i
Pascale Marthine Tayou, 'La Case de Léopold', 2005 - editie van de Vrienden v/h S.M.A.K.
Muzee, Oostende
i
Muzee, Oostende
Pascale Marthine-Tayou,
i
Pascale Marthine-Tayou, "Le défi" (2012) in TRACK, Gent
Van Moerkere Collectie, Oostende, foto: Philippe De Gobert
i
Van Moerkere Collectie, Oostende, foto: Philippe De Gobert
Van Moerkerke Collectie, Oostende
i
Van Moerkerke Collectie, Oostende

bezoek Muzee | Pascale Martine Tayou - Van Moerkerke Collectie

13:00
Vertrek aan het S.M.A.K.
 
14:00 – 15:00
Bezoek Collection Vanmoerkerke | ‘Return To Sender - Part II. The Collector’s Choice’
“A collection is formed, slowly at first then quickly. It ebbs and flows, being edited - added to and subtracted from - according to the developing taste. A collection is in a constant state of flux and progression, from its nativity to its eventual end. Like a star.”, Van Moerkerke Collection
Met in de verzameling werken van o.a.: Bernd & Hilla Becher, Alighiero Boetti, Maurizio Cattelan, Jack Goldstein, Andreas Gursky, On Kawara, Sherrie Levine, Robert Longo, Steven Parrino, Richard Pettibone, Gerhard Richter, Ed Ruscha, Cindy Sherman, Rudolf Stingel, Thomas Struth, Rosemarie Trockel en Christopher Wool.
 
15:30 – 16:00
Koffiepauze. De zee ligt op 10 minuten van Muzee.
 
16:15 – 18:00
Bezoek Muzee | Pascale Marthine Tayou, 'Tornado'
‘Tornado’ is de solotentoonstelling van Pascale Marthine Tayou (°1966, Nkongsamba, Kameroen) in Mu.ZEE. Het wordt het sluitstuk van een intense samenwerking die begin 2018 van start ging met een ‘proloog’ getiteld ‘Ik ben Gentenaar’. Hierbij wordt – in afwachting van de finale opstelling – op gezette tijden een kunstwerk in een van de collectie-opstellingen in Mu.ZEE toegevoegd. Tayou daagt het museum uit om niet op veilig te spelen maar vanaf dag één samen met hem aan de slag te gaan. Mu.ZEE functioneert in die zin als een laboratorium, waar een aantal ideeën ruimtelijk kunnen worden uitgetest en kort op de bal wordt gespeeld. Onder het mom beweging te brengen in wat verstard is, doelt de kunstenaar op het activeren van wat hij zelf de ‘gefrustreerde’ museumruimte noemt. Het begrip staat niet alleen voor de fysieke ruimte die dienstdoet als tentoonstellingsplek maar net zo goed voor de mentale ruimte die nodig is om een brug te slaan naar onze samenleving.
De proloog ‘Ik ben Gentenaar’ omvat een vijftal spreekwoordelijke ‘hoofdstukken’, die in de tentoonstelling ‘Tornado’ herschreven en aangevuld worden met een explosie aan beelden, woorden, verhalen en emoties. De tentoonstelling brengt een beperkte selectie van bestaande kunstwerken uit het rijke oeuvre van de kunstenaar in dialoog met voornamelijk nieuwe creaties en in situ installaties. Pascale Marthine Tayou  is bijna dertig jaar actief en wat hem vandaag bezighoudt verschilt niet bijzonder veel van wat hem destijds triggerde om ‘maker’ te worden en de wereld rond te trekken. De tentoonstelling is als een wervelwind van oprechte emoties, verhalen van gisteren en vandaag, die ons inspireren om het morgen anders te doen. Het is een portret van de talloze zielen die ronddolen op zoek naar een veilig bestaan.
 
18:30
Terug aan het S.M.A.K.
 
 
Prijs (bus + rondleiding + toegang Muzee/gratis): €25.00 | YOUNGFriends: €10,00.
Tijdig inschrijven: info@vriendensmak.be. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.

in categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.