Trip naar Parijs

i
Franz West, 'Lemurenkopf I', 1991, collectie S.M.A.K.
i
Franz West, 'Where is my Eight?', installatiezicht - Hepworth Wakefield, Wakefield (2014), courtesy: Hepworth Wakefield
Centre Pompidou, Parijs
i
Centre Pompidou, Parijs
i
Franz West, 'Freie Form', 1998, h. 220 cm x b. 520 cm x d. 195 cm, Beschilderd aluminium, MID.B.492, copyright: Middelheim museum
Galerie Thaddaeus Ropac Pantin
i
Galerie Thaddaeus Ropac Pantin

Franz West in Centre Pompidou

Op het programma:
  • Rondleiding in Centre Pompidou | Franz West
Franz West (°1947 - †2012, Wenen) is ongetwijfeld één van de belangrijkste beeldhouwers en environmentkunstenaars binnen de hedendaagse kunst. Zijn oeuvre laat zich niet enkel kenmerken door zijn unieke vormen, maar ook door de communicatieve kwaliteit waarmee hij een directe dialoog aangaat met de toeschouwer en hem/haar uitnodigt tot actieve participatie. De tentoonstelling brengt verschillende aspecten samen uit het brede oeuvre van Franz West. Er worden zowel collages, sculpturen uit papier-mâché, gips en polyester, meubels, een buitensculptuur in aluminium en installaties getoond uit verschillende periodes van zijn carrière.
Halverwege de jaren 70 maakt West zijn zogenaamde Paßstücke, verplaatsbare sculpturen uit gips en metaal die waren ontworpen om te verplaatsen, aan te raken en te gebruiken. Voor West is de essentie van het kunstwerk niet de uiterlijke verschijning, maar vooral hoe het werk wordt gebruikt. Deze voorwerpen stimuleren de vindingrijkheid van het publiek en ontregelen geconditioneerd gedrag in de tentoonstellingsruimte. Vanaf de jaren 80 verwerkte hij ook fragielere materialen zoals papier-mâché en glazen flessen in zijn sculpturen die hij bundelde onder de titel Labstücke (Refresher Pieces).      
Als consequente voortzetting van de Paßstücke hield West zich sinds 1987 bezig met het construeren van zit- en leunmeubilair, waarbij hij gebruik maakt van geprefabriceerde elementen en afgedankte industriële producten die hij bekleedt door er stoffen of tapijten overheen te spannen. Zijn werk doet nadenken over onze leefruimte en de sociale en persoonlijke activiteiten die daar tot stand komen. De kunstenaar is erop uit een zekere interactie te creëren tussen kunstwerk en toeschouwer, tussen object en subject. Deze wisselwerking moet ervoor zorgen dat kunst een open en interactief proces wordt.
Later in zijn carrière legt Franz West zich ondermeer ook toe op sculpturen in de publieke ruimte.
Franz West behaalde internationale erkenning sinds de jaren ’80. Zijn werk werd getoond op verschillende internationale overzichtstentoonstellingen zoals de Documenta en Biennales van over de hele wereld, en werd opgenomen in grote internationale collecties inclusief Centre Georges Pompidou, Parijs; Tate Modern, Londen; Middelheimmuseum, Antwerpen; M HKA, Antwerpen; S.M.A.K., Gent; Kunsthaus, Graz, Graz; Museum Ludwig, Keulen; mumok, Vienna; The Museum of Modern Art, New York; MAK, Vienna; Museum für Moderne Kunst (MMK), Frankfurt; Museo Nazionale delle arte del XXI Secolo (MAXXI), Rome; Albertina, Vienna; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Kunsthaus Bregenz, Bregenz; Walker Art Center, Minneapolis; Philadelphia Museum of Art, Philadelphia; en Hirschhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C..
Centre Pompidou organiseert een grote overzichtstentoonstelling in Parijs, dat het jaar nadien doorreist naar Tate Modern in Londen.
  • Bezoek aan galerijen Marian Goodman, Daniel Templon, Chantal Crousel, Max Hetzler, Natalie Obadia, Galerie Thaddaeus Ropac Pantin, … (afhankelijk van geprogrammeerde tentoonstellingen)
 
Prijs (bus + toegang Pompidou + rondleiding): €80,00 | YOUNGFriends: €55,00
Tijdig inschrijven: info@vriendensmak.be. Laattijdige annuleringen worden niet terugbetaald.
 

07:00
Vertrek S.M.A.K.
08:00
Opstap leden … Rijsel
11:00
Aankomst Parijs
18:00
Vertrek Parijs
21:00
Afstap leden …Rijsel
22:00
Aankomst S.M.A.K.