Journée d'impulsion Opportunités pour les arts à OKAN

25.Avr.24
20180509 SMAK OKAN 5847 web

L'enseignement catholique de Flandre, l'école d'art LUCA, l'académie St Luke et S.M.A.K. se donnent la main le 25 avril.

Le 25 avril 2024, l'enseignement catholique de Flandre, LUCA school of arts, St Luke's Academy et S.M.A.K. unissent leurs forces dans le cadre d'un programme explorant les dénominateurs communs entre l'enseignement OKAN et les arts. Pour la première édition de cette collaboration, nous réunissons au musée un certain nombre de pratiques intéressantes dans les domaines de l'art et de l'éducation. L'offre consiste en des dialogues, des présentations et des sessions de travail qui cherchent à impliquer des personnes issues de milieux nouveaux dans l'observation, l'expression et la création artistiques.

Programma

 • 09:30 - 10:00 onthaal met koffie en thee
 • 10:00 - 10:30 de vliegeraars
  De vormingsdag start plein-air met Museums of Belgium die een open atelier ontwikkelen om vliegers te maken en te vliegeren. Zij onderzoeken hoe tradities een verhaal kunnen worden over de ruimte, burgerschap en het poëtisch potentieel van het leren. http://www.museumsofbelgium.be/
 • 10:30 - 12:15 visual thinking strategies
  Na een korte inleiding door Maureen Magerman (LUCA School of Arts) over de methode van Visual Thinking Strategies in relatie tot mensen met een achtergrond als nieuwkomer kan je zelf aan het werk in parallelsessies VTS in de expozalen van het S.M.A.K. VTS is een toegankelijke methode om vanuit een kunstwerk een open gesprek aan te gaan.
  Sessies met Aline Van Nereaux (SMAK) en Carla Langenbick (SMAK)
 • 12:15 - 13:00 lunch (inbegrepen)
 • 13:00 - 14:30 keuze uit drie workshops
  In de namiddag ga je praktisch aan de slag in kunsteducatieve workshops die specifiek ontwikkeld zijn voor OKAN-groepen. Je maakt kennis met initiatieven uit een museale context, het onderwijs en de sociaal-artistieke sector.
  • Sessie 1: vanuit een kunstonderwijscontext met Raisa Vandamme en Veerle Vervliet (Sint-Lukas Academie Brussel)
  • Sessie 2: vanuit een museale context met Joris Strouken (SMAK). Het gevoel van geluid is een workshop op maat van OKAN leerlingen die vertrekt vanuit het werk van Geluidskunstenaar Tarek Atoui. Binnen zijn onderzoek ontwikkelde hij een handleiding voor leerkrachten om op basis van zijn artistieke praktijk zelf aan de slag te gaan. Je beleeft deze workshop tussen zijn kunstwerken, achteraf krijg je de publicatie mee naar huis om er in de klas mee aan de slag te gaan.
  • Sessie 3: vanuit een sociaal-artistieke context Anne De Loof (BATTERIE). In dit atelier gaan we aan de slag met grafiek-technieken (monotype, vormendruk, ets, lino). Net zoals in onze projecten met de Okan-jongeren starten we vanuit de leefwereld van de deelnemers en verbeelden en drukken een eigen compositie
 • 14:45 - 15:30 panelgesprek met moderator Raisa Vandamme (Sint-Lukas Academie Brussel), met Anne De Loof (BATTERIE), Anna Osorio Gil (Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe), kunststudenten Nathalia Castillio en Gloria Guarraci.
  We sluiten de dag af met een interactief gesprek tussen spelers uit het veld die vanuit unieke posities (leraar, leerling, kunstenaar) over de kansen en obstakels van de gemeenschappelijke grond tussen kunst en OKAN-onderwijs debatteren.

Schrijf je in

Inschrijven doe je hier via de website van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Toutes activités
Devenez un Ami du S.M.A.K.
made by