'Habsburger Stuhl' / 'Untitled (pedestal for Habbsurger Stuhl)' - Franz West / Heimo Zobernig

RS3878 HD04 venlet2001 lpr

Franz West
Habsburger Stuhl 1989
Smeedijzer
77 x 112 x 53 cm
Collectie S.M.A.K.

Heimo Zobernig
Untitled (pedestal for ‘Habsburger Stuhl’)
emulsieverf op spaanplaat
11 x 150 x 120cm
Collectie S.M.A.K.

NL - Franz West (Wenen, Oostenrijk, 1947 - Wenen, 2012) startte zijn carrière als schilder, maar al snel ruilde hij deze discipline in voor installatie- en beeldhouwkunst. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een samenkomst van verschillende kunstvormen. Hij vat zijn carrière aan onder de noemer van het Weens Aktionisme, legt zich in de jaren 1970 toe op collages en sculpturen van gips, polyester, metaal en papier-maché en later van aluminium. Eind jaren ’80 experimenteert West met het maken van meubilair. Zijn sculpturen en installaties zijn vaak uitnodigingen tot fysieke interacties waarbij de bezoeker actief bij het werk betrokken wordt. Bijvoorbeeld de Passstücke uit de vroege jaren 1970, kleine sculpturen die op verschillende[MOU1] [JB2] manieren rond het lichaam kunnen worden gedragen.

De Habsburger Stuhl is een voorbeeld van een meubilair werk dat West maakte in 1989. De kunstenaar zoekt hier de grenzen op tussen het praktische gebruik van een meubelstuk, en de artistieke kwaliteit van een kunstwerk. De stoel, gemaakt uit metaal, staat op een witte sokkel die bevriend kunstenaar Heimo Zobernig specifiek voor dit werk maakte.

Heimo Zobernig (Mauthen, Oostenrijk, °1958) is een Oostenrijkse kunstenaar. Hij studeerde aan de Akademie der bildende Künste en aan de Universität für angewandte Kunst in Wenen, waar hij nog steeds leeft en werkt. Sinds 2000 doceert hij binnen de beeldhouwkunst aan de Akademie. Het oeuvre van de kunstenaar wordt gekenmerkt door een divers scala aan media: van sculptuur en schilderkunst tot installatie en performance. Hij verwijst regelmatig naar theater, grafisch design en architectuur. Sinds de jaren 1980 wordt zijn werk getypeerd door een minimalistische/abstracte vormentaal, die visuele gelijkenissen met kunstenaars als Piet Mondriaan en Blinky Palermo vertoont.

Devenez un Ami du S.M.A.K.
made by