Achter de schermen: de conservering van “Schwarzer Elefant” van Carsten Höller

IMG 3359 Black Elephant Carsten Holler

Een museum is zoveel meer dan alleen tentoonstellen. We gunnen je graag een blik achter de schermen.

Als kunstwerken uit de collectie niet worden tentoongesteld, kunnen we de tijd nemen om ze te verzorgen op de restauratieafdeling. Op dit moment wordt het kunstwerk "Schwarzer Elefant" (1999) van kunstenaar Carsten Höller liefdevol verzorgd.

"Schwarzer Elefant" is een levensgrote liggende babyolifant. Van 01.Apr. tot 10.Sep.2023 was het werk te zien in de tentoonstelling Healing the Museum.

De kernstructuur van de olifant bestaat uit geel hard polyurethaanschuim dat bedekt is met een laag zwart siliconenrubber. Opvallend zijn de staart, die gemaakt is van echt olifantenhaar en de teennagels, die gemaakt zijn van echte olifantennagels. Voor de ogen gebruikte Höller blauwe glazen ogen.

Na verloop van tijd en vooral tijdens de tentoonstelling werd het oppervlak van de olifant stoffig. Door de natuurlijke kleverigheid van het rubber bleven de stofdeeltjes gemakkelijk aan het oppervlak plakken. Een grondige reiniging van het oppervlak bleek noodzakelijk. De voorbije weken konden de restauratoren van S.M.A.K. zich concentreren op het uitvoeren van deze tijdrovende behandeling.

De reiniging was nodig om esthetische redenen: de vervuiling maakte de olifant grauw en dof. Maar minstens even belangrijk is dat stof en vuil de veroudering van het materiaal waarvan het kunstwerk is gemaakt, in dit geval het siliconenrubber, kunnen versnellen. Een laag stof kan bovendien fungeren als groeimedium voor schimmel. Door het werk schoon te maken en te beschermen tegen stof, kunnen restauratoren de levensduur van kunstwerken enorm verlengen.

De olifant werd gereinigd met een doek en zachte borstels terwijl het stof werd opgezogen. Na de behandeling is er een grote verbetering in het uitzicht van het kunstwerk. De "huid" van de olifant lijkt veel donkerder.

Zodra de behandeling volledig is afgerond, gaat de olifant terug in het depot van het museum, in een stofvrij krat, tot hij wordt getoond in een volgende tentoonstelling.

Schwarzer Elefant, Carsten Höller, 1999

7.Feb.24 Categorie: Collectie
Word Vriend van S.M.A.K.
made by