De collectie

De collectie van S.M.A.K. is een van de grootste collecties hedendaagse kunst in België. Via ons filtersysteem kan je grasduinen in een selectie uit de collectie.

>  Doorblader de collectie

Nieuws uit de collectie

S.M.A.K. en Design Museum Gent willen meer inzicht krijgen in de verschillende soorten plastic in collectiestukken om ze beter te kunnen conserveren en restaureren.

Afgelopen week overleed de Oostenrijkse kunstenaar Lois Weinberger. Ter ere van deze geëngageerde kunstenaar dook S.M.A.K. in het museumarchief. Hier vind je meer over zijn bijzonder oeuvre, de brieven die Philippe Van Cauteren aan hem schreef, beeldmateriaal door Canvas…  

Vraag het aan: een afbeelding van een kunstwerk bij je thuis en creëer mee een openluchtmuseum in je straat, dorp of stad. 

Onderzoekspublicaties

Ter gelegenheid van de 'Initiatief '86'-tentoonstelling verwierf het Museum van Hedendaagse Kunst, de voorloper van S.M.A.K., bijna dertig jaar geleden de video-installatie 'A las cinco de la tarde' van Marie-Jo Lafontaine. 

Een museum van hedendaagse kunst zoals S.M.A.K. heeft een aanzienlijk deel werken in zijn collectie die plastics bevatten of integraal uit een kunststof vervaardigd zijn. De S.M.A.K.-restauratoren lanceerden een systematisch controlesysteem met betrekking tot deze instabiele materialen.

Projecten


Restauratie van de installatie ‘Krokodillen’ (1967) van Panamarenko

Het werk ‘Krokodillen’ van Panamarenko was al een poos aan restauratie toe.  Vooral de krokodillen zelf waren in slechte conditie.  De plastic dieren,  gevuld met zand en een net van touw rondom rond, vertoonden vele scheuren en  bij  elke ...


Preservering van de film ‘Rocky Tiger’ (1971) van Jacques Charlier

Om de 16mm-film 'Rocky Tiger' van Jacques Charlier op lange termijn veilig te stellen, gingen we in dialoog met de kunstenaar over de verschillende mogelijkheden met betrekking tot conservering en presentatie. In samenspraak werd beslist om de ...

>  Bekijk alle projecten Persinformatie Beeldaanvraag

Collectie in bruikleen

In bruikleen

Via bruiklenen is onze collectie verspreid over de hele wereld. Per jaar reizen gemiddeld 200 kunstwerken naar zowel nationale als internationale tentoonstellingen. Waar onze bruiklenen zich momenteel bevinden kan u zien op deze kaart. Wanneer u hiernaast op een museum klikt, krijgt u de gegevens van de tentoonstelling en de ter plaatse tentoongestelde werken uit onze collectie te zien.

>  Aanvraag bruikleen