Angela M. Bartholomew te gast bij Herbert Foundation

7.Apr.19
Angel

Angela M. Bartholomew houdt een lezing rond 'Chambres d'Amis' (1986) en Daniel Burens opmerkelijke bijdrage 'Le Décor et son Double'. 

Slechts weinig tentoonstellingen uit de jaren tachtig onthullen op zo’n treffende wijze de tegenstrijdige agenda’s van de tentoonstellingsmaker en de kunstenaar als Chambres d’amis (Jan Hoet, 1986). Met een presentatie van kunstwerken in privéwoningen verspreid doorheen de stad Gent, beoogde Chambres d’amiskunst te bevrijden uit het museum, de grenzen tussen publiek en privé te vervagen en verrassende confrontaties tussen kunst en het alledaagse leven mogelijk te maken. Maar binnen de Belgische context van het midden van de jaren tachtig beoogde de tentoonstelling ook om de positie van het Museum van Hedendaagse Kunst te consolideren. Verschillende kunstenaars die deelnamen aan de tentoonstelling, en in het bijzonder Daniel Buren, bouwden tijdens de late jaren zestig en zeventig een artistieke praktijk uit waarbij de conditionering van de kunstbeleving door middel van de achterliggende ideologische kaders van kunstinstellingen kritisch in vraag werd gesteld. Buren argumenteerde, met het oog op de achterliggende motieven van de tentoonstelling, dat Chambres d’amis“niets meer dan een exploitatie, of zelfs een recuperatie van strategieën” was, “gehanteerd door menig kunstenaar van deze generatie”. Tijdens de lezing zal kunsthistorica Angela M. Bartholomew toelichten hoe Buren’s tweedelige werk Le Décor et son Double kritiek leverde op de canonieke tentoonstelling door aan te geven dat de locaties van de werken – met name private woningen – niet onafhankelijk functioneerden van het museum, maar er net op strategische wijze door bezet werden.

Praktische info:

  • Zondag 7 april om 14:00.
  • Locatie: Herbert Foundation, Raas van Gaverestraat 108
  • De toegangsprijs bedraagt 15 euro (8 euro voor studenten) en wordt contant betaald. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
  • Gelieve vooraf te reserveren via reservation@herbertfoundation.org
  • Voertaal: Engels
  • Meer info op de website.
  • Inleiding door Philippe Van Cauteren.
  • Na afloop van de lezing kan het private deel van het werk van Daniel Buren, Le Décor et son Double, bezichtigd worden.

* Angela M. Bartholomew doctoreert in de kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de manier waarop de artistieke praktijk van kunstenaars de vormgeving van tentoonstellingen beïnvloedt en hoe tentoonstellingen op hun beurt ook vorm geven aan de artistieke praktijk. Ze schrijft frequent over thema’s gerelateerd kunst van de jaren tachtig en negentig en dit voor tentoonstellingscatalogi en vakbladen als Kunstlicht, OnCurating, Metropolis M en Stedelijk Studies.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by