Tijdens de tentoonstelling Gerhard Richter | Over Schilderen wordt een lezingenreeks georganiseerd door S.M.A.K. en Herbert Foundation die het oeuvre van Richter belichten. De vierde en laatste lezing wordt gegeven door Birgit Pelzer.
Als twijfel een centraal aspect van het oeuvre van Richter vormt, dan legt hij in de act van het schilderen toch een grote zekerheid aan de dag. Zijn schilderkunst, die zo veelzijdig en beweeglijk is in haar onderzoek naar het kijken, leidt uiteindelijk naar een coherentie waar men niet omheen kan.
Birgit Pelzer behandelt in haar lezing deze leidraad, deze kern, dit onveranderlijk streefdoel van zijn praktijk: het omlijnen van een visueel object dat de uitwisseling kan aangaan met het reële en zijn effecten.
Birgit Pelzer studeerde filosofie aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve, Krakau en Heidelberg. Zij was professor moderne esthetica en filosofie aan de hogescholen voor Beeldende Kunst Sint-Lucas en Erg in Brussel. Pelzer publiceerde uitgebreid over individuele kunstenaars zoals Michael Asher, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Lucio Fontana, Isa Genzken, Dan Graham, Candida Höfer, John Knight, Louise Lawle, Gerhard Richter, Lawrence Weiner maar ook over onderwerpen zoals literatuur, feminisme en hedendaagse kunst in monografieën, collectie (Herman & Nicole Daled), catalogi en een tijdschrift (Interfunktionen).
Praktisch