Het werk ‘Corpus Delicti’ van Jac Leirner wordt op dit moment getoond in het museum in de collectietentoonstelling. In een artist talk wordt dieper in gegaan op het artistieke oeuvre van deze kunstenaar.
Sinds het midden van de jaren 1980 werkt de Braziliaanse kunstenares Jac Leirner (°1961, São Paulo) aan een subtiele analyse van sociale representatiesystemen. In haar werk verzamelt de kunstenares industrieel geproduceerde en alledaagse objecten uit haar nabije omgeving. Deze voegt ze samen in nieuwe configuraties die noties als herhaling, obsessie, verslaving en waarde onderzoeken. De esthetiek van haar collages, installaties en sculpturen speelt daarbij in op de socio-culturele betekenisniveaus inherent aan de objecten. In 2019 zal Jac Leirner de gerenommeerde Wolfgang Hahn Preis ontvangen wat gepaard gaat met een solotentoonstelling in het Museum Ludwig, Keulen.
Het werk Corpus Delicti (1987-1992) dat momenteel getoond wordt in het museum vloeide voort uit haar ontluikende internationale carrière in het begin van de jaren 1990 en bestaat uit voorwerpen zoals koptelefoons, servieten, bagagelabels, instapkaarten en vliegtuigasbakken (die nu overbodig zijn). In dit gesprek gaat de kunstenares dieper in op de betekenis van deze accumulatieprocessen en het verzamelen als een artistieke methodologie.
Praktisch: