Op dit moment tonen we een schilderij van Oscar Murillo’s in de tentoonstelling ‘Highlights for a Future, De Collectie (I)'. Philippe Van Cauteren gaat in gesprek met de kunstenaar over zijn oeuvre.
Gemeenschappelijkheid, identiteit, taal en culturele en sociale inclusie zijn centrale thema’s in de praktijk van Oscar Murillo. Hij verwerkt daarbij vaak aspecten uit zijn persoonlijke geschiedenis en zijn crossculturele banden met thuisland Colombië. Door leden van zijn familie, lokale fabrieksarbeiders en schoolkinderen in het creatieproces te betrekken maakt hij sociale statements die uiteenlopende werelden met mekaar verbinden. Daarbij is het aansturen op gemeenschapsvorming even belangrijk als het blootleggen van fenomenen en gevoelens van ontheemding of displacement (verplaatsing). Ook aan zijn schilderijen ligt een procesmatige werkwijze ten gronde waarbij verknipte stoffen met olieverf bewerkt worden en vervolgens gedurende een bepaalde periode in het atelier blijven liggen waar ze verder stof, vuil en andere omgevingselementen opnemen. Deze materialen, die overal ter wereld gelijk zijn ongeacht de sociale of culturele context, sluiten aan bij de egalitaire en inclusieve benadering in zijn werk.
Eén van Murillo’s schilderijen is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Highlights for a Future: De Collectie (I). In 2017 nam de kunstenaar deel aan de eerste Kathmandu Triënnale, georganiseerd door S.M.A.K. in samenwerking met de Siddhartha Arts Foundation. In samenwerking met een lokaal zeefdrukatelier maakte hij het werk ‘The Coming of the Europeans’ dat de nagelaten erfenissen van het kolonialisme aan de orde stelt.
Praktisch