Over de restauratie van ‘The Aeromodeller’ van Panamarenko

8.Mei.19
Restauratie pana

'The Aeromodeller' van Panamarenko werd in 1980 aangekocht door het S.M.A.K. naar aanleiding van de tentoonstelling Kunst in Europa na ‘68 en is één van de meest iconische werken uit de museumcollectie. In 2004 onderging het werk een grootschalige restauratie onder leiding van het toenmalige hoofd conservatie en restaurator van het S.M.A.K. Frederika Huys.

In dit gesprek tussen Huys* en Jo Coucke** (kunsthistoricus en curator) worden de verschillende aspecten van de restauratie van dit werk afgetoetst aan de kunsthistorische en inhoudelijke waarde binnen het oeuvre van Panamarenko.

Praktisch

  • Woensdag 8 mei om 18:00
  • In auditorium van MSK. Ingang via het museum, Scribedreef 1, 9000 Gent. De deuren sluiten om 18.15 uur.
  • In Nederlands
  • De toegang is gratis.
  • De werken van het S.M.A.K. in het MSK kunnen door de deelnemers aan de lezing van 17.30 tot 18 uur bezocht worden. De deuren aan de Scribedreef sluiten om 18.15 uur. Uitgang via de Hofbouwlaan.
  • Reserveren via msk.educatie@stad.gent

* Frederika Huys (°1973) is eigenaar en senior conservator bij The Protocol Room, een studio gespecialiseerd in de conservatie en restauratie van hedendaagse kunst, opgericht in 2010. Ze begon haar carrière in 1997 met het onderzoeksproject Conservation and restauration of Contemporary Artworks in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 1998 tot 2010 was ze hoofd conservatie van het S.M.A.K.

** Jo Coucke (°1955) is zelfstandig kunsthistoricus en curator. Hij schrijft en geeft lezingen over internationale hedendaagse beeldende kunst, maakt tentoonstellingen en is lid van de Belgische Vereniging van Kunstcritici. In de jaren 1980 was hij wetenschappelijk assistent van Jan Hoet in het Museum van Hedendaagse Kunst van Gent, het latere S.M.A.K. Van 1986 tot 2016 was hij kunsthistorisch medewerker van Deweer Gallery in Otegem, de galerie van Panamarenko, waar hij een jarenlange professionele relatie met de kunstenaar ontwikkelde.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by