[Performance] Iwan Wijono

8.Nov.17
Human Pyramid Wijono 2016

In het kader van EUROPALIA INDONESIA worden er tal van performances georganiseerd tijdens Performance Klub. Iwan Wijono brengt een aantal performances die vertrekken van het principe van de Nusantara.

[Performance] Nusantara Manuscript, 2016

Nusantara is het Indonesische woord dat de eigenlijke archipel in Zuid-Oost Azië aanduidt. Maar het wijst ook op de ruimte tussen de Indonesische eilanden en eveneens op de ruimte tussen de planeten, de ruimte tussen de melkwegstelsels, enzoverder. De levensfilosofie van de Nusantara is universeel: het bevat niet alleen de materiële wereld maar ook de ruimte tussen het materiële en het spirituele, en tussen alle andere dimensies.

Iwan Wijono

Indonesisch kunstenaar en politiek activist Iwan Wijono werd een aantal decennia geleden geboren in Centraal Java. Tijdens zijn studies rechten en schilderkunst werd hij actief in de protestbeweging tegen het Souharto-regime. Vanaf de jaren ’90 kwam hij als performer op straat en trachtte met zijn artistiek-politieke acties de bevolking een geweten te schoppen. Zijn lichaam zette hij telkens in als het centrale medium voor de verkondiging van zijn artistieke en politieke boodschappen.

Iwan Wijono is ook de stichter en voorzitter van de culturele organisatie Performance Klub. Naast performance programma’s, organiseert het collectief, sinds 2003, artistieke programma’s voor lokale gemeenschappen en richt zich specifiek op de sociale, politieke, economische en ecologische pijnpunten die de betrokken groep raken. Performance Klub is ook de gangmaker van het Perfurbance Performance Art Festival, een jaarlijks performance gebeuren dat zijn tenten opslaat in telkens een ander, afgelegen ruraal dorp.

Iwan Wijono nam deel aan talrijke internationale evenementen en tentoonstellingen zoals Archipel Secret in Palais de Tokyo (Parijs, 2015), de LIVE Performance Art Biennale (Vancouver, 2007), het Internationaal Performance Festival van Mexico, (Mexico City, 1999).

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by