Rondleiding in kunstbeurs Art Brussels

27.Apr.24
Art Brussels2023 David Plas 10

Art Brussels kondigt de internationale galerielijst aan van de 40ste jubileumeditie, met enkele belangrijke nieuwe hoofdrolspelers.

Art Brussels kondigt haar 40e editie aan, die plaatsvindt van donderdag 25 april tot en met zondag 28 april 2024. Deze jubileumeditie van Art Brussels, een van Europa's meest onderscheidende en gevestigde beurzen, vindt net als vorig jaar plaats in de hallen 5 en 6 van de Brussels Expo, het art-deco-icoon dat werd gebouwd voor de Internationale Tentoonstelling van Brussel in 1935.

Art Brussels viert haar 40e editie en is de op één na oudste beurs voor hedendaagse kunst (Art Cologne ging in 1967 van start, één jaar eerder dan Art Brussels). Toch blijft Art Brussels een van Europa's meest toonaangevende beurzen voor hedendaagse kunst en is elk jaar opnieuw een hoogtepunt op de internationale kunstkalender.

Brussel is in al die jaren sterk geëvolueerd. Dankzij haar rijke geschiedenis, bruisende energie, diverse gemeenschappen en bloeiende kunstscène, is Brussel de laatste jaren uitgegroeid tot het epicentrum van de hedendaagse kunst in Europa en een van de meest opwindende creatieve steden ter wereld.

De beurs presenteert opnieuw een uitzonderlijk internationaal programma met galeries uit 31 landen, en biedt een unieke mix van gevestigde kunstenaars en opkomend talent. ​
​​
​Art Brussels is ook verheugd om de blijvende steun aan te kondigen van de twee belangrijkste partners, Delen Private Bank en Bank Van Breda.

Nieuw is de steun van de Stad Brussel, die bij monde van Philippe Close, de burgemeester van de stad, zich engageert om een openluchtsculptuur aan te kopen voor een openbare ruimte. Een jury zal beslissen welke kunstenaar gekozen zal worden uit het nieuwe openluchtsculpturenproject dat Art Brussels voor het eerst organiseert op Brussels Expo.

Nele Verhaeren, algemeen directeur van Art Brussels:

"De komende editie van Art Brussels is een belangrijke mijlpaal, want we vieren de 40e editie van de beurs. Met 60% terugkerende galeries en opmerkelijke nieuwkomers zijn we bijzonder trots op de diverse en invloedrijke line-up. Art Brussels blijft toonaangevende internationale kunstenaars aantrekken, en de deelnemende galeries zijn zowel gevestigde namen als opkomende spelers. Bovendien maakt één op de vier galeries ook deel uit van de ontluikende jonge kunstscene. De komende editie belooft een feestelijke sfeer met verschillende initiatieven, waaronder prijzen voor winnende galeristen of kunstenaars voor elke sectie van de beurs, een outdoor sculptuurproject in samenwerking met de stad Brussel en een nostalgische flashbackzone waar dierbare souvenirs tentoongesteld zullen worden. Daarnaast bieden talloze activiteiten verzamelaars, exposerende galeristen en curatoren de gelegenheid om met elkaar in contact te komen en de brede waaier aan artistieke expressie te vieren."

176 galeries worden gepresenteerd in de vier secties van de beurs: 119 in PRIME, 37 in DISCOVERY, 11 in REDISCOVERY, 9 INVITED en 28 in de SOLO subsectie van de beurs.

56 van de deelnemende galeries hebben een locatie in België. Daarvan keren de volgende terug naar de PRIME-sectie, gewijd aan mid-career en gevestigde kunstenaars: Baronian (Brussel, Knokke); De Brock (Knokke); Xavier Hufkens (Brussel); rodolphe janssen (Brussel); Harlan Levey Projects (Brussel); MARUANI MERCIER (Brussel, Knokke, Zaventem); Greta Meert (Brussel); Sorry We're Closed (Brussel); Galerie Sofie Van de Velde & PLUS-ONE Gallery (Antwerpen); Tim Van Laere Gallery (Antwerpen); Axel Vervoordt (Hong Kong, Wijnegem). ​

Onder de internationale galeries die deelnemen aan de PRIME sectie zijn: Almine Rech (Parijs, Brussel, Londen, New York, Shanghai); Ceysson & Bénétière (Genève, Koerich, Lyon, New York, Parijs, Saint-Etienne); C L E A R I N G (Beverly Hills, Brussel, New York); Galeria Vera Cortês (Lissabon); Gladstone (Brussel, Los Angeles, New York, Seoul); The Hole (Los Angeles, New York); Galerie Lelong & Co (New York, Parijs); Mendes Wood DM (São Paulo, Brussel, New York); Nathalie Obadia (Parijs, Brussel); Nino Mier (Brussel, Los Angeles, New York, Marfa); en SMAC (Kaapstad, Johannesburg, Stellenbosch).

Nieuwkomers op de beurs zijn belangrijke internationale spelers: Air de Paris (Romainville); Andréhn Schiptjenko (Stockholm, Parijs); annex14 (Zürich); Berg Gallery (Stockholm); Galerie Christophe Gaillard (Parijs, Brussel); Harper's (New York). Mai 36 Galerie (Zürich); MASSIMODECARLO (Milaan, Londen, Parijs, Hong Kong, Beijing); Duarte Sequeira (Braga, Seoul); Galerie Thomas Schulte (Berlijn); Steve Turner (Los Angeles); Zander Galerie (Keulen, Parijs). ​

De beurs toont haar voortdurende toewijding aan curatoriële strengheid met een groot aantal SOLO-stands, waaronder presentaties van: Mrzyk & Moriceau met Air de Paris (Romainville); Charles Henry Sommelette met Baronian (Brussel, Knokke); Wolfram Ullrich met Dep Art Gallery (Milaan); Constantin Nitsche met Xavier Hufkens (Brussel); Gabrielė Adomaitytė met Gratin (New York); TR Ericsson met Harlan Levy Projects (Brussel); Denicolai & Provoost met LMNO (Brussel); Oscar Giaconia met MONITOR (Rome, Lissabon, Pereto); Jeanne Vicerial met TEMPLON (Parijs, Brussel, New York). ​

De DISCOVERY-sectie bestaat uit galeries die actief opkomende internationale kunstenaars ondersteunen en presenteert stands met één kunstenaar of een interessante dialoog tussen twee kunstenaars die nog niet bekend zijn in de Europese context. Dit jaar omvat de sectie onder andere: Alice Amati (Londen); Ballon Rouge (Brussel); Double V Gallery (Marseille); Galerie Droste (Parijs); Freight+Volume (New York); Galerie Claire Gastaud (Parijs); Philipp von Rosen Galerie (Keulen); Suburbia Contemporary (Barcelona); The Drawing Room (Makati); The Rooster Gallery (Vilnius); en Zalucky Contemporary (Toronto).

Een sectie op de beurs zal gewijd zijn aan de REDISCOVERY presentaties die zich richten op 20e eeuwse kunstenaars, levend of overleden, die niet de erkenning hebben gekregen die ze verdienden. Dit jaar omvat de sectie presentaties van werken van: ​ Sandro De Alexandris met 10 A.M. ART (Milaan); Patrick Angus & Logan T. Sibrel met Galerie Thomas Fuchs (Stuttgart); Diogo Pimentão, Susan Schwalb & Rebecca Salter met Patrick Heide Contemporary Art (Londen); Louise Barbu, Elga Heinzen & Zuka met Françoise Livinec (Parijs); Francis Dusépulchre & André Willequet met Maurice Verbaet Gallery (Knokke) & Lewis Stein met VIN VIN (Wenen). ​

De INVITED sectie is terug voor de 40e editie van de beurs en richt zich op opkomende galeries die het typische galerieformaat overstijgen en nog niet eerder op de beurs hebben geëxposeerd. Enkele van de 9 nieuwkomers in deze sectie zijn C.C.C. (Kopenhagen); Rose Easton (Londen); KIN Gallery (Brussel); RESERVOIR (Kaapstad) & Spiaggia Libera (Parijs).14:00 - 15:30

Rondleiding in de beurs.

Iedereen gaat zelfstandig naar de beurs. Er zijn max. 20 deelnemers toegelaten.

Actieve leden kunnen alvast intekenen: info@vriendensmak.be.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by