Steven Jacobs over De Keyser en fotografie

13.Jan.19
RDK 1991b web

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Raoul De Keyser | oeuvre' organiseren we een reeks lezingen waarin het werk van De Keyser belicht wordt. Steven Jacobs vertelt over Raoul De Keyser en de fotografie.

In tegenstelling tot schilders als Warhol, Hockney, Polke, Richter of Tuymans, wordt het werk van De Keyser zelden in verband gebracht met de fotografie. Niettemin speelde de fotografie in het oeuvre van De Keyser, die een begenadigd amateurfotograaf was, een belangrijke rol.

Vele werken worden gemarkeerd door een voorkeur voor fotografische perspectieven, versnijdingen en blow-ups. Andere schilderijen evoceren bewegingsonscherpte, negatieven of seriële verschuivingen.

Bovendien demonstreert het archief van De Keyser dat vele werken direct zijn gebaseerd op specifieke foto’s of dat hij aan de hand van tientallen foto’s reflecteerde over de ruimtelijke impact van zijn schilderijen. Tot slot werden bepaalde schilderijen op basis van hun fotografische reproducties aangepast.

Steven Jacobs publiceerde uitvoerig over de relatie tussen film en beeldende kunst in tijdschriften als Art Journal, History of Photography, Journal of Architecture, Millennium Film Journal, October en De Witte Raaf. Hij is auteur van onder meer The Wrong House: The Architecture of Alfred Hitchcock (2007) en Framing Pictures: Film and the Visual Arts (2011). Hij schreef meerdere essays over De Keyser voor diverse catalogi en publiceerde de monografieën Raoul De Keyser: Paintings 1980-1999 (2000) en Raoul De Keyser: Retour 1964-2006 (2007). Hij doceert aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.

Praktisch:

  • Zondag 13 januari 2019 om 15:00.
  • S.M.A.K.-auditorium.
  • Inschrijven via reservation@smak.be.
  • Voertaal: Nederlands.
  • Inkom: toegangsticket museum.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by