Taring Padi - Wayan Kardus Zaal 1

23.Maa.23 tot 24.Maa.23
Targin padi

Het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi gaat samen met de studenten en docenten van KASK een reeks kartonnen poppen produceren in Zaal 1. Op vrijdag 24 maart om 18:00 worden deze samen vanuit S.M.A.K. naar KASK gedragen.

In 2020, tijdens documenta 15 in Kassel, maakte en presenteerde het collectief 1200 kartonnen poppen als onderdeel van de presentatie van hun praktijk, waarvoor ze al meer dan 20 jaar leren van en samenwerken met diverse gemeenschappen. Taring Padi gebruikte documenta 15 ook als een platform om campagne te voeren voor kwesties met betrekking tot diversiteit en tolerantie en het opbouwen van een internationaal solidariteitsnetwerk.

Het kunstcollectief Taring Padi werd in 1998 in Yogyakarta, Indonesië, opgericht door een groep progressieve kunststudenten en activisten als reactie op de omwentelingen tijdens het hervormingstijdperk. Bijgevolg is Taring Padi's artistieke praktijk altijd onderdeel van sociaal-politieke en culturele acties en is ze solidair met een breed scala aan gemeenschappen en sociale bewegingen. Hun werk is gericht op diverse kwesties zoals antimilitarisme en neoliberalisme; schending van mensenrechten, gendergelijkheid; milieu en sociale rechtvaardigheid, en komen tot uiting in collectieve werken in de vorm van houtsnijposters, groot formaat spandoeken, kartonnen poppen, muziek, carnaval en andere progressieve kunstacties.

Waarom kartonnen poppen?

In de Indonesische cultuur is het traditie om verhalen te vertellen door middel van een poppenspel. Taring Padi zet kartonnen poppen in als een pragmatisch en interactief medium om activistische groepen te ondersteunen in hun strijd tegen sociale onrechtvaardigheid in hun gemeenschap. Yustoni Voluntero (1970-2018), een van de oprichters van Taring Padi, voegde er het ideologische element toe: de kartonnen marionet dat de Javaanse highbrow kunst naar een grassroots niveau brengt met behoud van de communicatieve- en entertainmentkwaliteit ervan.

De kartonnen poppen hebben als voordeel dat ze goedkoop en licht zijn, uit gerecycleerd bestaan en makkelijk verkrijgbaar zijn. Dit zijn cruciale factoren om vele deelnemers te bereiken. Hoewel ze niet bestand zijn tegen water en hitte, kent hun vluchtige karakter overeenstemming met het doel: om artistieke ideeën te organiseren, leren en uitdrukken. De kartonnen pop wordt de fysieke manifestatie in specifieke kwesties: van antimilitarisme, anti-corruptie, kolonisatie, vernietiging van het milieu, gendergelijkheid, LGBTQIA+ rechten, mensenrechten, Indonesische massamoorden van 1965, antiracisme, de opvangcrisis, oorspronkelijke bevolkingen, godsdienstvrijheid, onderwijs voor iedereen, Papoea, antifascisme, pandemie tot solidariteit met slachtoffers van geweld in Palestina en Myanmar.

Deze workshop is een samenwerking tussen KASK Lezingen, the Master seminar "Film Units and Artists Collectives" olv Mohanad Alyacoubi en Nomadic School of Arts. Taring Padi is aanwezig tijdens de projectweek en geeft ook een KASK-lezing op donderdag 23 maart. Op uitnodiging van It’s About Time...! werken ze een workshop uit voor studenten van alle opleidingen binnen School of Arts, Hogent.

23.03.2023, 20:00 - KASKlezing: Taring Padi (schoolofartsgent.be)
Praktische informatie
  • Donderdag 23 maart 2023.
  • Vrijdag 24 maart, om 18:00 worden de poppen naar KASK gedragen.
  • In Zaal 1.
  • Voor KASK-studenten.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by