09:00
Vertrek met bus aan S.M.A.K.
10:00 – 10:45
Bezoek aan Keteleer gallery | Guillaume Bijl
11:00 – 12:30
Rondleiding in M hka:
Gedurende bijna twee decennia heeft Anthea Hamilton een complexe praktijk ontwikkeld die beeldhouwkunst, installatie en performance omvat. Hamilton duikt onverschrokken in de meanderende geschiedenis van visuele en culturele productie en gebruikt haar oog als een tegelijk subjectieve én productieve lens waardoor ze de wereld kan bekijken (en recreëren). Haar installaties combineren onverwachte materialen, schaal en humor. Ze stellen een alternatieve en gefragmenteerde realiteit voor waarin genderrollen, seksualiteit, eten, huiselijk leven, de natuur en de tradities van verschillende culturen stuk voor stuk hun status van stevig verankerde clichés kwijtspelen – en vloeiende begrippen worden. Hamiltons praktijk steunt op een sterk geloof in samen-leven, complexiteit en – bij uitbreiding – verbeeldingskracht, waarbij de ontologische ambiguïteit van de kunstwerken wordt geponeerd als een middel om onze waargenomen realiteit voortdurend in vraag te stellen.
Hamiltons methode is de mash-up. Hamilton filtert en beoordeelt op meesterlijke wijze elementen uit het huidige en recente verleden van mode, kunst, eten, natuur, design, architectuur en popcultuur. Vervolgens herschikt ze die stijlfiguren en motieven – die we gewoonlijk als bekend of geruststellend zouden ervaren – in een voortdurende poging om voor de hand liggende en dominante betekenissen te omzeilen.
Anthea Hamilton is beïnvloed door de Franse (toneel)schrijver Antonin Artaud (1896-1948) en zijn oproep tot een 'fysieke kennis van beelden'. Het is de bedoeling dat er – wanneer we geconfronteerd worden met haar werken – een lichamelijke reactie op een idee of beeld wordt uitgelokt. Hamilton staat vooral bekend voor het creëren van grootschalige, meeslepende en immersieve statement-werken waarin lichamen, beelden, materialen en ruimtes performen onder de voorwaarden van een welbepaald frame.
Mash up schetst een alomvattend en precies beeld van een praktijk die wordt gekenmerkt door toegewijde creativiteit, onverwachte onderzoekstrajecten, een heel visuele esthetiek, een interesse in interculturaliteit, en interdisciplinaire productiewijzen. Hamiltons tentoonstelling nodigt ons uit om na te denken over de kennis van vormen en beelden, en roept relevante vragen op over representatie, identiteitspolitiek en vrijheidsmethodologieën .
14:15 – 15:00
Bezoek aan galerij Tim Van Laere | Jonathan Meese
15:15 – 16:00
Bezoek aan Fred & Ferry | Winnie Claessens
16:20 – 17:00
Bezoek aan galerij Zeno X | Pélagie Gbaguidi, Le jour se lève
17:15 – 18:15
Bezoek aan atelier | Leon Vranken
Leon Vranken (°1975, Maaseik) woont en werkt in Antwerpen.
19:15
Aankomst met bus aan S.M.A.K.
Prijs (busreis + toegang M hka + rondleiding): 39 euro.
Reserveer via info@vriendensmak.be. Annuleringen worden niet terugbetaald vanaf 3 weken vóór datum.