Trip naar Oostende - Brugge

10.Sep.22
DSCF3105

Met bezoek aan het atelier van Robert Devriendt.

1

13:00

Vertrek aan S.M.A.K.

14:00 - 15:30

  • Rondleiding in Mu.zee door de tentoonstelling 'Joris Ghekiere - Reizen op papier'

Met ‘Joris Ghekiere – Reizen op papier’ brengt Mu.ZEE als eerst een tentoonstelling met een ruime selectie werken op papier van deze Belgische kunstenaar. Het was als schilder dat Joris Ghekiere (1955-2016) bekendheid en waardering verwierf. Met zijn doorgedreven onderzoek naar en experimenteren met de mogelijkheden van het medium wist hij een eigenzinnige positie in te nemen binnen de schilderkunst.

Wat echter nauwelijks geweten is, is dat Joris Ghekiere naast een uitgebreid schilderoeuvre ook een ontzettend rijk corpus aan werken op papier naliet. Zorgvuldig bewaarde de kunstenaar honderden schetsen, collages, tekeningen en aquarellen in een ladekast in zijn atelier, van de vroege jaren ’80 tot kort voor zijn overlijden. Meer dan 600 werken, in verschillende formaten, vervaardigd met diverse technieken en gecreëerd over een tijdspanne van meer dan 35 jaar vormen een verrassende verzameling die in twee categorieën opgedeeld kan worden.

We zien een eerste groep tekeningen, collages, aquarellen en schetsen die gemaakt werden in de vertrouwde setting van het eigen atelier. Daarnaast zien we een tweede, zeer ruime groep tekeningen die door de kunstenaar vervaardigd werd tijdens zijn vele reizen.

Een reeks werken gemaakt tijdens een lange reis doorheen Azië, in 1990 – 1991, springt er opvallend uit. Tijdens deze maandenlange tocht werden maar liefst 170 autonome werken, maar ook talloze schetsen, ontwerpen, collages en schetsboeken gemaakt, verstuurd of meegebracht en nadien zorgvuldig bewaard.

Het zijn deze talrijke reisimpressies die de kern vormen van de expo Joris Ghekiere – Reizen op papier. De beelden hebben, 30 jaar later, nog niets van hun picturale kracht ingeboet en tonen ons een prachtig reisverslag van een jonge kunstenaar. De overweldigende landschappen en de fascinatie voor de vormentaal van andere culturen zijn sterk voelbaar in de creaties en we zien kiemen ontstaan van motieven en patronen die, al dan niet geabstraheerd, terugkeren in Ghekiere's latere schilderoeuvre.

DSCF3105

16:00 - 16:30

  • Bezoek aan Pleasure Island met ontvangst en uitleg door oprichter Victor Van Wassenhove.

Pleasure Island is een non-profitorganisatie en een door kunstenaars gerunde ruimte, opgericht door Victor Van Wassenhove in 2019. In april 2021 opende een extra strandcabine met dezelfde naam. Pleasure Island probeert een open platform te zijn voor allerlei soorten ontmoetingen. Het bevraagt ​​hedendaagse onderwerpen in kunst, cultuur en het alledaagse (sociale) leven.

Het Pleasure Island-paviljoen is een cabine voor visuele en conceptuele experimenten. Het stimuleert en integreert de verbinding tussen het grote publiek en de activiteiten die gewoonlijk plaatsvinden in de context van de kunstgalerie. Het paviljoen herbergt werken van beeldende kunst en design en fungeert als een podium voor intellectuele uitwisseling door middel van discursieve evenementen.

De cabine is in maart 2021 gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid, vakmanschap en behandelingen van alle gebruikte materialen. De draagstructuur is uitgevoerd in gerecycled grenenhout en de buitenzijde van duurzaam grenen thermo-wood met een 100% natuurlijke beits. De cabine leeft en evolueert door de veranderlijke seizoensomgeving die wordt uitgedaagd door wind, regen en verschillende soorten publiek. De structuur van het paviljoen is ontworpen om duurzaam te zijn met de mogelijkheid om het op verschillende locaties opnieuw in elkaar te zetten. Het reizende paviljoen is een speels onderzoek dat zich bezighoudt met de positie en invloed van artistieke inspanningen in en rond de gemeenschap - een suggestie voor hoe een strandcabine kan buigen, architectonisch en functioneel.

strandpaviljoen (51°13'30.3"N, 2°53'48.7"E)

IMG 5609

17:00 - 18:00

  • Bezoek aan het atelier van Robert Devriendt

Sedert 2015 werkt Robert Devriendt (°1955, Brugge) aan het meerjarenproject THE MISSING SCRIPT. Doordat de schilderijen in kleine series naast elkaar getoond worden, heeft zijn werk iets van een filmische montage. De thematiek en de combinaties van schilderijen tonen zijn relatie met de schilderkunst, de film en het beeld in het algemeen. Duistere personages en verrassende rekwisieten worden afgebeeld in wisselende decors waarin al dan niet een drama plaatsgrijpt. Hij onderzoekt de werking en de interpretatie van beelden waarbij de interpretatie van de toeschouwer een centrale rol speelt. Daardoor neemt hij een duidelijk standpunt in binnen de beeldcultuur en de visie op de realiteit. De toeschouwer, die in de ogen van Devriendt een voyeur is, wordt uitgenodigd om als detective ‘de gebroken verhalen’ te interpreteren. Ook met zijn illusionistische schildertechniek, houdt Robert Devriendt de toeschouwer in de ban.

‘Ik vind het belangrijk om alle mogelijke aandacht te geven aan de dingen die ik schilder, om daarna de de toeschouwer alle vrijheid te geven. In het 4de deel van The Missing Script worden personages opgevoerd in een natuurlijke setting. Scènes waarin kleine handelingen plaatsvinden. Het is aan de individuele toeschouwer om via zijn eigen associaties het werk in te passen in zijn verbeelding, en op die manier verantwoordelijk te zijn voor het script.’ R.D.

19:00

Terug aan S.M.A.K.

Prijs: 34 euro.

Reserveer als actief lid jouw plaats: info@vriendensmak.be. Max. aantal deelnemers: 20 personen. Annuleringen vanaf 3 weken vóór datum worden niet terugbetaald.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by