Met Arte Povera A-Z grijpt Museumcultuur Strombeek/Gent terug naar een fascinerende episode in de kunstgeschiedenis die aanving rond het midden van de jaren zestig.
Een broeierige periode waarin de kiemen ontpopten van wat in 1967 door kunstkenner Germano Celant bestempeld zou worden als “arte povera”.
Werken van Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Pier Paolo Calzolari, Luciano Fabro, Piero Gilardi, Jannis Kounellis, Mario Merz, Marisa Merz, Giulio Paolini, Pino Pascali, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto, en Gilberto Zorio uit collecties in binnen- en buitenland geven u een overzicht van de diverse oeuvres die onder deze noemer werden samengebracht. Een minimale ingreep van Emilio Prini in het Kabinet, ontwikkeld in samenwerking met gastcurator Cornelia Lauf, transformeert deze ruimte in een heuse environment. De werken uit de collectie van S.M.A.K. zijn: Piero Gilardi, Tapis-Nature, Cavoli e neve, 1966 Luciano Fabro, Italie Hypocrite, 1996 Gilberto Zorio, Spiaggia che cambia colore, 1968 Alighiero Boetti, La meta ed il doppio e l'unita mancante, 1976 Een groot aantal foto’s en films uit de archieven van onder meer Fabio Sargentini (de bezieler van de legendarische galerie L’Attico in Rome), Lia Rumma (die mee aan de oorsprong stond van de 3-daagse tentoonstelling Arte Povera più Azioni Povere in Amalfi in 1968), Maria Gloria Bichocchi (die in 1972 een productiestudio voor film en video opzette in Firenze die gefrequenteerd werd door kunstenaars van over de hele wereld), en vele anderen brengen ons terug naar deze fantastische periode die volop in het teken stond van vrijheid en experiment. Nieuwe teksten van onder meer Silvano Manganaro en Francesco Poli werpen een ander licht op deze beweging die in de publieke perceptie vandaag zijn radicale connotatie ternauwernood heeft verloren. De jonge Italiaanse kunstenaar Dario D'Aronco creëert in Studio S een hedendaagse echo op al dit bijzonders.
Praktisch Cc Strombeek Gemeenteplein z/n 1853 Strombeek-Bever.
Meer informatie: Website CC Strombeek
Museumcultuur Strombeek/ Gent 2013-2016 Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Voor een periode van vier jaar zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K. Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met S.M.A.K. Gent.