Performance Klub - EUROPALIA INDONESIA

21.Okt.17
18.Feb.18
Europalia Courtesy of Wenyau and Asia Art Archive LR

Tijdens EUROPALIA INDONESIA presenteert S.M.A.K. Performance Klub, een project dat de invloedrijke performance scene van Indonesië belicht.  

Tijdens het militaire regime van generaal Suharto (1967-‘98) maakten kunstenaars in het land gebruik van de straat, hun lichaam en experiment om hun politieke mening te uiten. Performancekunst werd de artistiek-activistische activiteit bij uitstek omdat ze overal kon plaatsvinden, weinig middelen vereiste en niet gebonden was aan medium of tijd. Na de democratisering bleven kunstenaars performances ontwikkelen om aan te tonen hoe actuele kunst koloniale machtsstructuren kan doorbreken en om de nieuwe sociale en artistieke realiteiten te onderzoeken. Vandaag kent Indonesië nog altijd een zeer levendige performance scene die zich – vanuit een sterk bewustzijn van de eigen cultuur en tradities – engageert in het eigentijdse leven met zijn globale, politieke problematieken, technologische groei en ecologische kwetsbaarheid.

Onder de noemer Performance Klub, die verwijst naar het eerste gezamenlijke initiatief van Indonesische performers in 2003, brengt S.M.A.K. kunstenaars van verschillende generaties uit het land bij elkaar. Het museum nodigt pioniers uit zoals Arahmaiani en Iwan Wijono, internationaal erkende performers zoals Melati Suryodarmo en verbindt hen met opkomende, jonge kunstenaars zoals 69 Performance Club en Padjak die performance inzetten als een experimenteel onderzoeksplatform. Het programma omvat zowel bestaande als nieuwe performances. Zij worden gebracht in een ruimte die de sporen van de opeenvolgende opvoeringen zal meedragen in de tijd. Binnen dit kader creëert beeldend kunstenaar Setu Legi een wandschildering die de bijdragen van de performers als een accolade omarmt.

 • SETU LEGI
  (2017 ) – 20.10.2017... 18.02.2018
  [Performance] “Berkubang darah, berkalang tanah” Sebuah terjemahan dalam deskripsi situasi yg mencekam, meregangkan sel-sel otak, menembus batas nurani, nilai nilai kemanusiaan dalam kerangka perebutan kuasa atas tanah, air, udara yang menghidupi kita semua (2017) “Zich wentelend in bloed, aan de grond gekluisterd” Een vertaling van een aangrijpende situatie die de hersencellen uitrekt tot buiten de bewustzijnsgrenzen; de menselijke waarde in een machtsstrijd over het land, het water en de lucht die ons allen voedt (2017)
 • ARAHMAIANI - Zondag 22 november 2017
  [Performance] Memory of Nature (2013)
  [Performance] Flag Project (2006)
 • DUTO HARDONO
  [Performance] Variation & Improvisation for In Harmonia Progressio (2017)
  In samenwerking met koor Vox Mago
 • IWAN WIJONO
  [Performance] Nusantara Manuscript, 2016 - Woensdag 8 november 2017 - 20.00
 • 69 PERFORMANCE CLUB
  [Performance] Penal Colony (2017) - Woensdag 22 november 2017 – 20:00
 • MELATI SURYODARMO
  [Performance] Amnesia (2016) - Zondag 3 december 2017 – 11:00
 • MOELYONO
  [Performance] My Life as A Drawing Teacher: On Art and Activism - Donderdag 14 december 2017 – 20:00
 • PADJAK
  [Performance] Om, Teolet Om! (2017) - Donderdag 21 december 2017 – 20:00
 • ELISABETH IDA
  [Performance] Mengenangmu Yang Dihilangkan (2018) (Ter Liefdevolle Herinnering aan de Vermisten) - Donderdag 11 januari 2018 – 20:00

  EUROPALIA INDONESIA organiseert sinds 1969 kunstenbiënnales rond wisselende gastlanden met telkens een uitgebreid programma van tentoonstellingen, concerten, symposia, literatuur-, dans- en filmvoorstellingen in verschillende kunstinstellingen. Dit jaar ligt de focus op het rijke erfgoed van Indonesië, een land dat de afgelopen twintig jaar een belangrijke politieke, culturele en economische evolutie doormaakte. Meer informatie vind je hier.
Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by