Tijdens EUROPALIA INDONESIA presenteert S.M.A.K. Performance Klub, een project dat de invloedrijke performance scene van Indonesië belicht.
Tijdens het militaire regime van generaal Suharto (1967-‘98) maakten kunstenaars in het land gebruik van de straat, hun lichaam en experiment om hun politieke mening te uiten. Performancekunst werd de artistiek-activistische activiteit bij uitstek omdat ze overal kon plaatsvinden, weinig middelen vereiste en niet gebonden was aan medium of tijd. Na de democratisering bleven kunstenaars performances ontwikkelen om aan te tonen hoe actuele kunst koloniale machtsstructuren kan doorbreken en om de nieuwe sociale en artistieke realiteiten te onderzoeken. Vandaag kent Indonesië nog altijd een zeer levendige performance scene die zich – vanuit een sterk bewustzijn van de eigen cultuur en tradities – engageert in het eigentijdse leven met zijn globale, politieke problematieken, technologische groei en ecologische kwetsbaarheid.
Onder de noemer Performance Klub, die verwijst naar het eerste gezamenlijke initiatief van Indonesische performers in 2003, brengt S.M.A.K. kunstenaars van verschillende generaties uit het land bij elkaar. Het museum nodigt pioniers uit zoals Arahmaiani en Iwan Wijono, internationaal erkende performers zoals Melati Suryodarmo en verbindt hen met opkomende, jonge kunstenaars zoals 69 Performance Club en Padjak die performance inzetten als een experimenteel onderzoeksplatform. Het programma omvat zowel bestaande als nieuwe performances. Zij worden gebracht in een ruimte die de sporen van de opeenvolgende opvoeringen zal meedragen in de tijd. Binnen dit kader creëert beeldend kunstenaar Setu Legi een wandschildering die de bijdragen van de performers als een accolade omarmt.