Y.E.L.L.O.W

19.Mei.01
14.Jul.01
Yellowjanke

Actuele Kunst en Psychiatrie. Geel is een klein en - op het eerste gezicht - typisch Vlaams provinciestadje. Atypisch is de gezinsverpleging, een uniek systeem van integratie van psychiatrische patiënten in de gemeenschap.

Aan de basis ervan ligt de legende van Sint Dimpna, die van Geel in de dertiende eeuw een populair bedevaartsoord maakte voor geesteszieken. Naar aanleiding van het 700-jarige bestaan van het bijzondere opvangsysteem van thuisverpleging hebben Janssen Pharmaceutica, het Openbaar Psychiatrisch ziekenhuis en Cultureel Centrum De Werft aan Jan Hoet gevraagd een tentoonstelling te cureren: Y.E.L.L.O.W.

Jan Hoet is zelf oud-inwoner van Geel. Als zoon van een psychiater woonde hij destijds in het huis aan de Pas, een negentiende-eeuwse ambtswoning vlak naast het psychiatrisch ziekenhuis, waar nu het zwaartepunt van de tentoonstelling ligt. Naast het ouderlijk huis van Jan Hoet fungeert het Van Disselhuis als tweede locatie. Tot voor een dertigtal jaar werd deze tempel gebruikt als cultusplaats voor de vele protestantse patiënten die in Geel werden opgenomen. Daar waar het ouderlijk huis aan de rand van de stad ligt, zorgt de aanwezigheid van de tentoonstelling hier voor een baken in het stadscentrum. In de tentoonstelling wordt niet zozeer gefocust op de gelijkenissen tussen ‘culturele’ kunst en de kunst van psychiatrische patiënten. Yellow vertrekt veeleer van de gelaagdheid van de locatie. Zowel het ouderlijk huis, het psychiatrisch ziekenhuis, het Van Disselhuis als het opvangsysteem van psychiatrische patiënten in gezinnen in de stad zorgen voor een heel bijzondere sfeer en brengen een reeks inhoudelijke associaties met zich mee. De tegenstellingen tussen het brede maatschappelijke draagvlak waarbinnen iedereen functioneert en de persoonlijke, individuele ervaring, tussen binnen en buiten, in en uit, groep en individu, vrijheid en beslotenheid, dienden als criterium bij de selectie van de bestaande werken - uit binnen- en buitenlandse verzamelingen - én werden vrijblijvend aangereikt aan de kunstenaars die speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk hebben gemaakt. Tot de kunstenaars die in-situ projecten realiseerden, behoren Franky D.C., Koen Theys, Berlinde De Bruyckere, Guy Rombouts, Els Dietvorst, Christoph Fink, Orla Barry, Robert Devriendt, Ronny Delrue, Marianna Schmidt, Jan Van Imschoot en Philippe Tonnard. Er is voorts werk te zien van Herman Derive, Freddy De Schrijver, Thierry De Cordier, Jeroen Hollander, Karl Janke, Hans Krüsi, Panamarenko, Jason Rhoades en anderen.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by