Curatorial Lecture: Antonia Alampi

8.Feb.24
Antonia Alampi

Ieder academiejaar organiseren S.M.A.K., Universiteit Gent en Curatorial Studies van KASK & Conservatorium School of Arts gezamenlijk de reeks Curatorial Lectures.

Tijdens deze lezing neemt Antonia Alampi ons mee doorheen het curatorieel onderzoek van haar carrière, van haar vroege projecten in Beiroet en Caïro (2012-15) tot haar latere betrokkenheid bij initiatieven als SAVVY, Future Climates en Toxic Commons. Als cultureel organisator, curator en nu directeur van het Spore Initiative werkt Alampi samen met kunstenaars en professionals van verschillende achtergronden. Ze werkte voor sociaal gevoelige, politiek geëngageerde en infrastructureel kwetsbare maar veerkrachtige organisaties, die zich allemaal inzetten voor sociale, politieke en ecologische rechtvaardigheid. Deze inspanningen ondersteunen alternatieve manieren om de wereld en haar bewoners te begrijpen, die in de loop van de geschiedenis vaak werden gemarginaliseerd of onderdrukt.

Wie is Antonia Alampi?

Antonia Alampi is een Zuid-Italiaans curator, onderzoeker en auteur en woont momenteel in Berlijn. Sinds medio 2020 is ze stichtend directeur van Spore Initiative, mede opgericht door Hans Schoepflin en Osvaldo Sanchez en is ze lid van het curatorenteam voor de vierjaarlijkse Sonsbeek 2020-2024. Daarvoor was ze co-artistiek directeur van SAVVY Contemporary.

Tussen 2017 en midden 2019 was ze curator van Extra City Kunsthal in Antwerpen, met een driejarig programma gericht op het vervaardigen van de notie van Europees Burgerschap. Ze was, samen met Caroline Ektander, Simone Müller, de Hazardous Travels groep van het Rachel Carson Center en SAVVY Contemporary, medeoprichter van een onderzoeksplatform - Toxic Commons - dat culturele beoefenaars en academische wetenschappelijke onderzoekers samenbrengt om milieuonrechtvaardigheid aan te pakken door de complexe aard van toxiciteit te ontrafelen.

In 2016 initieerde ze samen met Iliana Fokianaki het onderzoeksproject Future Climates en van 2012 tot 2015 was ze curator van Beirut in Caïro.

Spore is een cultureel initiatief dat programma's faciliteert over regeneratieve ecologische praktijken door middel van ervaringen van intergenerationeel leren. Het instituut verkent gemeenschappelijke gronden die bestaan tussen gemeenschappen, organisaties en mensen die geografisch of cultureel ver van elkaar kunnen verschillen, maar verbonden zijn door hun zorgacties voor de aarde.

Praktische informatie
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by