Curatorial Lecture: Yves Makongo

2.Mei.24
Yves Portrait ok 002

Ieder academiejaar organiseren S.M.A.K., Universiteit Gent en Curatorial Studies van KASK & Conservatorium School of Arts gezamenlijk de reeks Curatorial Lectures.

Dit jaar is het thema van de Curatorial Lectures 'Working with Communities' waarbij men mensen uitnodigt om te discussiëren over de rol van cureren in het vormgeven van gemeenschappen en relaties. Hoe kan curatorieel werk machtsdynamieken blootleggen en alternatieve sociale voorstellingen bieden?

Wie is Yves Makongo?

Yves Makongo, geboren in 1984 in Douala, Kameroen, is momenteel artistiek assistent en projectmanager bij het centrum voor hedendaagse kunst doual'art. Hij heeft een graad in menselijke geografie aan de Universiteit van Douala, waar hij in 2009 zijn Master in Milieuwetenschappen afrondde. Yves is zeer veelzijdig en schakelt moeiteloos over van praktische taken zoals houtbewerking naar intellectueel veeleisend werk waarbij nieuwe technologieën komen kijken.

Sinds Yves in januari 2011 bij doual'art kwam, heeft hij veel ervaring opgedaan in de samenwerking met Didier Schaub (1952-2014). Hij is onder andere verantwoordelijk voor het helpen bij de scenografie en het opzetten van tentoonstellingen, het maken van buurtmonografieën, het uitvoeren van enquêtes, het beheren van voorraden en het toezicht houden op verschillende projecten. Yves heeft bijgedragen aan het succes van twee edities van het openbare kunstfestival SUD, georganiseerd door doual'art: SUD2013, Douala Métamorphoses, en SUD2017, The Place of Human Dimension.

Yves Makongo is een alumnus van Asiko Addis Abeba 2016 en Asiko Accra 2017, waar hij zijn curatoriële vaardigheden heeft aangescherpt. Hij is ook alumnus van The Museumslab in 2022. Yves is gepassioneerd door verschillende zaken, waaronder mensenrechten, kunst en cultuur, migratie en grenzen, gezondheid en het milieu, allemaal verweven met identiteitskwesties.

Praktische informatie
  • Donderdag 2.Mei.2024.
  • 19:00-21:00.
  • Auditorium S.M.A.K., Jan Hoetplein 1.
  • De lezing is gratis.
  • Meer info en inschrijven via Curatorial Studies.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by