Javier Téllez Caligari und der Schlafwandler

Javier Téllez, Caligari und der Schlafwandler (Caligari and the Sleepwalker), 2008,   videostill, courtesy of the artist

S.M.A.K. en Film Fest Gent bundelen hun krachten naar aanleiding van de 50ste festivaleditie en ze stellen samen verschillende projecten voor. Het museum toont 'Caligari und der Schlafwandler', een filmwerk uit de vaste collectie geregisseerd door de Venezolaanse kunstenaar Javier Téllez.

Zoals de titel Caligari und der Schlafwandler (Caligari en de slaapwandelaar) doet vermoeden, liet Javier Téllez zich voor dit werk inspireren door de klassieke stomme film Das Kabinet des Dr. Caligari van Robert Wiene (1920). In dit meesterwerk van de Duitse expressionistische cinema brengt een hypnotiseur (Dr. Caligari) een man (Cesare) onder zijn controle en verandert hem in een slaapwandelaar die moorden pleegt. De versie van Téllez is minder gewelddadig. Zijn Dr. Caligari voert een wonderbaarlijk therapeutisch gesprek met Cesare, een afgezant van de planeet Slavenster en ook een slaapwandelaar. Hun dialoog en het verloop van de scènes verschijnen in krijt op draagbare schoolborden. Als acteurs koos Téllez personen met een psychische kwetsbaarheid of mentale beperking.

Javier Téllez volgt in zijn filmwerken vaak dezelfde methode. Bij ieder nieuw project zoekt hij een psychiatrisch centrum in de buurt dat interesse heeft in een samenwerking. Vervolgens selecteert hij een reeks films die betrekking hebben op de hoofdthema’s van het project. Na een reeks intensieve casting-sessies organiseert Téllez workshops met de groep geselecteerde bewoners. Hij vertoont en bespreekt de relevante films en werkt met hen samen aan een nieuw script. Tot slot filmt Téllez de door hen opgevoerde scènes en overlegt hij met hen tijdens het montageproces.

Caligari und der Schlafwandler is een filmische collage van geënsceneerde dialogen en documentaire interviews door en met personen die doorgaans onzichtbaar blijven in de maatschappij. Wat kunnen werkelijkheid, verbeelding en perceptie betekenen? Wat is gestoord, gezond, normaal of abnormaal? In een intrigerende mix van fantasieën en feiten ontvouwen de acteurs samen met de regisseur de talrijke mogelijkheden van de realiteit en doorbreken ze ons categorisch denken omtrent normaliteit.

Javier Téllez (°1969, Valencia) is een Venezolaanse kunstenaar die in New York woont en werkt. Hij stelt regelmatig tentoon in belangrijke internationale musea en instituten, zoals in de Memorial Art Gallery van de Universiteit van Rochester (2018); het San Francisco Art Institute (2014); Kunsthaus Zürich (2014) en S.M.A.K., Gent (2013). Hij nam ook deel aan documenta, Kassel, (2012) en Manifesta, Trento; Whitney Biënnale, New York en Sydney Biënnale (2008). In 2016 ontving hij de Global Mental Health Award for Innovation in the Arts van Columbia University, New York.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by