In samenwerking met Een Hart Voor Vluchtelingen tonen we in de Barcozaal van S.M.A.K. de film 'Sometimes one hour, sometimes three hours' van KASK-student Maaike Jaspers. Daarin vertellen Palestijnen Khalil en Mohammed hun verhaal aan de hand van kaarten.
"Ik ben nooit in Palestina geweest. Ik heb er alleen naar gescrold, vertrekkend vanuit België. Met een slecht gevoel voor schaal, en een bevooroordeeld kompas, vraag ik mij af: wat zit er verborgen in de instrumenten die ik gebruik om te navigeren?
Khalil en Mohammed geven me enkele oriëntatiepunten. Door het tekenen van kaarten reconstrueren ze de plaatsen van hun vroegere leven in Palestina en de geografische omstandigheden van hun vriendschap. Sporen die allesbehalve stippellijnen zijn op Google Maps." - Maaike Jaspers, KASK-student.
Jaspers creëerde de afgelopen jaren de film ‘Sometimes one hour, sometimes three hours’. In het voorjaar van 2021 was het onrustig in Oost-Jeruzalem, waar Palestijnse bewoners van de wijk Sheikh Jarrah uit hun huizen werden gezet. Er zwol protest aan, zowel daar als in België. Tijdens die periode ontmoette Maaike Jaspers de Palestijnen Khalil en Mohammed in de Olijfboom, een ontmoetingsplek van Een Hart Voor Vluchtelingen.
Jaspers dacht mee na hoe de verhalen van de Palestijnen meer onder de aandacht konden komen en besloot daarop de gesprekken met Khalil en Mohammed op te nemen. Ze vertelden over hun leven in Palestina aan de hand van kaarten. Via het Arabisch en de universele taal van het tekenen konden ze hun verhaal delen.
Voor dit project verdiepte Jaspers zich in de ‘radicale cartografie’ of ‘kritische cartografie’, een methodiek die wordt ingezet door sociaal geografen. In deze methodiek worden kaarten gemaakt die anders zijn dan de gangbare kaarten waarin bepaalde machtsverhoudingen in stand worden gehouden.
Als niet-Palestijnse buitenstaander ging Maaike Jaspers op zoek naar een manier om zich te positioneren in de film. Zo wordt ook haar eigen gescroll op Google Maps getoond en stelt ze de manier waarop ze zelf kaarten gebruikt in vraag. Voor Jaspers is een film altijd een constructie en biedt het geen neutraal raam op de wereld.
"Google maps is in mijn leven een belangrijke instrument om mij te oriënteren. Het geeft mij een geruststellend gevoel van overzicht, een gevoel dat in strijd staat met de werkelijkheid. Want in de constructie van die kaarten spelen vele parameters een rol. Binnen het ‘overzicht’ zijn er vele onzichtbaarheden. Ook Google maps is niet neutraal.'