Kunst verenigt wanneer de collectieve stem van Gentse jongeren spreekt. Tijdens een reeks workshops werkten 300 Gentse TAJO-jongeren elk aan een individueel kunstwerk. Hierbij werden ze gestimuleerd hun gedachten rond eigenwaarde te verkennen en via een artistieke interpretatie hun emoties te uiten om zo hun eigen kracht en schoonheid te vieren.
In de huidige maatschappij staan jongeren voor veel uitdagingen, zeker wanneer ze uit een kwetsbaar milieu komen. TAJO vzw* kondigt een uniek kunstproject aan in het kader van "Ghent European Youth Capital 2024", waarin jongeren gesteund worden om te experimenteren, te groeien en hun kracht te vinden.
Kunst verenigt belooft een krachtig platform te bieden voor jongeren om hun stem te tonen door middel van kunst. Tijdens een reeks creatieve workshops, onder begeleiding van kunstenares Neoza Goffin, werken 300 Gentse jongeren aan een individueel kunstwerk. Hierbij worden de jongeren gestimuleerd hun gedachten rond eigenwaarde te verkennen en via een artistieke interpretatie hun emoties te uiten om zo hun eigen kracht en schoonheid te vieren. Er wordt gebruikgemaakt van mixed media, waarbij elk materiaal symbool staat voor een ander aspect van hun zelfbeeld.
Het project biedt een veilige ruimte waarin de jongeren spelenderwijs ontdekken hoe kunst kan bijdragen aan hun zelfvertrouwen en welzijn.
Aan het einde van het traject worden alle jongeren en hun ouders uitgenodigd in S.M.A.K. voor een slotceremonie. Daar worden de individuele werken bij elkaar gevoegd tot één krachtig geheel, als een visueel symbool van collectieve zelfwaarde. Het kunstwerk is twee weken lang te zien in het museum en vormt zo een dialoog met de tentoonstelling Together: Collaborative Art Practices, waar samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars centraal staan.
* TAJO of Talentatelier voor Jongeren biedt kwetsbare jongeren toekomstperspectief door doe-ateliers te organiseren in co-creatie met gepassioneerde experts uit het werkveld.