Opening tentoonstellingen || Charbel-joseph H. Boutros | Uit de Collectie: Museum for a Small City, Panamarenko en Poetic Faith

7.Feb.20
Charbel joseph H Boutros N

Je bent van harte welkom op de opening van drie nieuwe tentoonstellingen in S.M.A.K. op vrijdag 7 februari 2020 vanaf 20:00.

Uit de Collectie | Panamarenko (werken op papier)
Van bij de oprichting van het Museum voor Hedendaagse Kunst in 1975 was Panamarenko een sleutelkunstenaar voor het museum. Niet toevallig was de eerste aankoop voor de collectie het werk ‘Deltavliegtuig P-1 Piewan’ (1975). In 1980 werd met de aankoop van 'The Aeromodeller' (1969 – 1971) ook het magnum opus van de kunstenaar aan de collectie toegevoegd. Samen met tal van andere sculpturen en tekeningen vormen deze werken een coherent ensemble dat gerust als een van de hoekstenen van de S.M.A.K.-collectie beschouwd mag worden. Vanaf 8 februari 2020 presenteren we een selectie van werken op papier die een dieper inzicht geven in het realisatieproces dat aan zijn kunstwerken vooraf ging.

Museum for a Small City | Richard Venlet
Een jaar lang zal het werk ‘Museum for a Small City’ (2015) van Richard Venlet (°1964, Hamilton, Australië) in S.M.A.K. opgesteld worden. Het geabstraheerde ontwerp, geïnspireerd op een ongerealiseerd museumproject van Mies van der Rohe, functioneert tegelijk als platform voor collectiewerken en kunsthistorisch onderzoek én als plek waar in dialoog zal worden gegaan over hedendaagse museumwerking. Richard Venlet zal uit de collectie en het omvangrijke archief van S.M.A.K. nieuwe opstellingen formuleren. Deze materiële presentaties worden aangevuld met performances en een lezingenprogramma, waaronder de ‘Curatorial Lectures’ in samenwerking met de opleiding Curatorial Studies bij KASK/School of Arts van HoGent.

PERFORMANCE ULA SICKLE
Vrijdag 7 februari 2020 om 20:30 en op zondag 9 februari om 15:00.

Charbel-joseph H. Boutros
Charbel-joseph H. Boutros (°1981, Bikfaya, Libanon) werd geboren tijdens de Libanese burgeroorlog. De politieke geschiedenis van zijn thuisland en latent aanwezige angsten in de huidige samenleving zijn nooit ver weg in zijn werk. De installaties, de sculpturen en het videowerk van Boutros ogen eenvoudig maar zijn conceptueel altijd complex. Het zijn delicate werken die ons op een poëtische, soms ook melancholische manier attent maken op de tussenruimtes in het dagelijkse leven. Het werk van Charbel-joseph H. Boutros was al te zien in S.M.A.K. tijdens de overzichtstentoonstelling ‘De Collectie (1) | Highlights for a Future’. Deze tentoonstelling is zijn eerste soloproject in een Belgisch museum.

Uit de Collectie | Poetic Faith

In onze over-geïnformatiseerde maatschappij, waarbinnen de grens tussen reële en fictieve werkelijkheid en informatie zeer vaag is geworden, kan de tentoonstelling ‘Poetic Faith’ worden gezien als een ode aan de kracht van en het geloof in de verbeelding. Ze daagt ons uit om ons geloof in de eigen (rationele) werkelijkheid opzij te zetten om op het eerste zicht ‘onmogelijke’ kunstwerken als ‘perfect mogelijk’ te kunnen waarnemen. Met werk van onder meer Shikh Sabbir Alam, Marie Cloquet, Leo Copers, Hanne Darboven, Markus Degerman, Jef Geys, Joseph Grigely, Jorge Macchi, Bruce Nauman, Navid Nuur, Panamarenko, Giulio Paolini, Mandla Reuter, Jason Rhoades, Gil Shachar, Nedko Solakov, Birde Vanheerswynghels, Jan Van Imschoot, Tamara Van San en Philippe Van Snick.

Praktisch

  • Vrijdag 7 februari 2020 - tussen 20:00 en 23:00.
  • Gratis toegang.
  • Napraten doe je in het museumcafé.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by