Man, don't get angry | The attendants' choice

27.Aug.16
23.Okt.16
Sven t jolle 72

S.M.A.K. brengt een ode aan zijn erfgoedbewakers en laat hen zelf een tentoonstelling samen stellen met werken uit de collectie. 

‘Niet te dicht bij het werk komen, mevrouw’ of ‘Rugzakken horen in de garderobe, meneer’. Je kent de erfgoedbewakers waarschijnlijk als die strenge mannen en vrouwen in pak die in het museum een oogje in het zeil houden en die je vooral vertellen wat je daar niet mag doen. Onze erfgoedbewakers dragen de bescherming van ons erfgoed hoog in het vaandel. Daarnaast hebben zij nog een andere bijzondere taak: behalve het bewaken van kunstwerken in de publieke ruimte zijn zij de belangrijkste contactpersoon en aanspreekpunt voor het publiek. Sommige van onze erfgoedbewakers werken al jaren in S.M.A.K., anderen gingen pas recent aan de slag. Maar een ding hebben ze gemeen: voor elk van hen betekende hun eerste werkdag in het museum ook hun eerste kennismaking met hedendaagse kunst.

Om de rol van de erfgoedbewaker in S.M.A.K. in de verf te zetten, vroegen we het team erfgoedbewakers om zelf een tentoonstelling samen te stellen met werken uit de S.M.A.K.-collectie. Ze kozen niet alleen hun favoriete werken, maar ook de werken waren anekdotes en diepe persoonlijke indrukken aan verbonden zijn. Onder de noemer Mens erger je niet presenteren de erfgoedbewakers hun persoonlijke, soms verrassende keuzes uit de omvangrijke collectie van het S.M.A.K. Met werken van o.a. Jan Fabre, Mark Manders, Yves Klein, Jimmie Durham, Ed Templeton, Panamarenko, Sven ’t Jolle, Edward Lipski.

Erfgoedbewakers bezitten een bijzonder privilege: omdat ze de tentoonstellingen quasi elke dag zien, weken en soms maanden op rij, leren ze de kunstwerken erg goed kennen, soms beter dan andere museummedewerkers. Bovendien kennen ze het museum als hun broekzak en delen ze graag hun kennis en verhalen.

Deze tentoonstelling werd samengesteld door Dominique Cahay, Sasha Caradjov, Annie Expeels, Carine Hoste, Carine Lafaut, Gilbert Thiery, Wies Van Baeveghem, Christa Van Den Berghe, Ronny Vande Gehuchte en Chris Volleman.

Bekijk hier de integrale film:

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by