Museum for a Small City | The S.M.A.K. collection presented, (re)-viewed and (re)-visited | An exhibition of Richard Venlet

11.Okt.13
25.Jan.14
Opstelling4

Museum for a Small City is een tentoonstelling van de in Brussel wonende kunstenaar Richard Venlet (°1964, Hamilton, Australië).

In zijn werk – gaande van installaties, kunsthistorisch onderzoek, tentoonstellingsdesign tot architectuur en curatoriële projecten – incorporeert hij regelmatig werk van andere kunstenaars. Voor dit project werkt Richard Venlet met de collectie en het omvangrijke archief van S.M.A.K. Een door de kunstenaar ontworpen tentoonstellingsvloer, die een autonome ruimte in het museum opeist, voert het opgediepte museummateriaal op, waaronder kunstwerken, artefacten en documentatie. De titel ‘Museum for a Small City’ verwijst naar een gelijknamige studie uit 1942 van architect Mies van der Rohe, die in een reeks collages op zoek ging naar mogelijkheden om in functie van het tentoongestelde de aanwezigheid van architectuur te minimaliseren tot de essentie. In dit project gebruikt Venlet zijn geabstraheerde architectuur als een metend kader om tijdens zijn tentoonstelling de grote en kleine verhalen achter de S.M.A.K.-collectie op te tekenen en te bevragen. Aan de hand van ‘cases’ activeert en bevraagt de kunstenaar de regelmatig wisselende constellaties op het platform. Hij nodigt gasten uit om tijdens deze publieke momenten in zijn tijdelijk museum, na te denken over de praktijk van het tentoonstellen en verzamelen, over authenticiteit, originaliteit en de limieten van het auteurschap, over het schrijven en herschrijven van de (kunst)geschiedenis, en over de functie van een museum in een ‘kleine’ stad in relatie tot ‘zijn’ collectie. CASE 1: 'Art, Display and Confusions' | zondag 03 november 2013 - 11 uur Conversatie tussen curator Moritz Kung en kunstenaar Heimo Zobernig. CASE 2: 'To enter a museum one has to open a the door' | Zondag 1 december 2013 - 11 uur in S.M.A.K. CASE 3: 'Scale 1/1' | Zondag 15 december 2014 - 11 uur in S.M.A.K. Een gesprek met Bart Verschaffel en Paul Robbrecht FINAL CASE: 'A Museum For a Small City' | Zondag 26 januari 2014 - 11 uur in S.M.A.K. Publiek gesprek tussen Bart De Baere (M HKA, Antwerpen), Phillip Van Den Bossche (Mu.Zee, Oostende), Philippe Van Cauteren (S.M.A.K., Gent) en Sara Weyns (Middelheimmuseum, Antwerpen). Moderator is Pieternel Vermoortel (Formcontent). Voor informatie over de tentoonstelling, klik hier. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met Luca, Sint-Lukas Brussel, Opak - Onderzoeksplatform Architectuur en Kunsten, en CAHF – Contemporary Art Heritage Flanders.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by