De schenking Korakrit Arunanondchai is het derde deel van een reeks presentaties rond recente schenkingen aan S.M.A.K.
Voor Korakrit Arunanondchai (°1986, Bangkok, Thailand; leeft en werkt in New York) vloeit leven tussen verschillende culturen op een natuurlijke manier voort in het combineren van verschillende kunstdisciplines. Zijn kunst bestrijkt het brede spectrum van performance over video en schilderkunst tot installatie. Door invloeden samen te brengen uit de digitale wereld en uit de westerse en oosterse mythologie, religie, economie, mode, film en actualiteit, creëert de kunstenaar cultuuroverschrijdend werk.
De installatie Letters to Chantri #1 (2014) komt voort uit Arunanondchai’s onderzoek rond de snelst groeiende maar beruchte Thaise boeddhistische strekking Dhammakaya. De beweging cultiveert een specifieke esthetiek: voor elke tempelbezoeker geldt de strikte dresscode ‘wit’ en Dhammakaya’s tempelarchitectuur doet denken aan ruimteschepen als Death Star uit Star Wars. De beschuldiging dat de organisatie corrupt zou zijn trok veel media-aandacht. Ook de lancering van een promotievideo voor Dhammakaya kort na de dood van voormalig Apple-topman Steve Jobs in 2012 over diens wedergeboorte was omstreden.
Ter ontwikkeling van de installatie Letters to Chantri #1 zette Arunanondchai een fictieve samenwerking op met een productmerk verwant aan Dhammakaya. Het resultaat houdt het midden tussen een boeddhistische tempel en een futuristische luxewinkel. Religie en consumptie verbinden er zich tot een nieuw ritueel waarin reiniging, verlossing en redding centraal staan.
Schenking Korakrit Arunanondchai maakt deel uit van een reeks presentaties rond recente schenkingen aan S.M.A.K. De installatie Letters to Chantri #1 werd door tien internationale kunstverzamelaars aangekocht met de bedoeling om het werk aan S.M.A.K. over te dragen. Dit schenkingsmodel opent nieuwe mogelijkheden tot samenwerking tussen publieke instellingen en private initiatieven.
Deze tentoonstelling kwam tot stand met de steun van Carlos Ishikawa Gallery Londen.