Friends of S.M.A.K. show: Ariane Loze | NEIN WEIL WIR

31.Aug.19
17.Nov.19
Ariane loze 001 28web29

De Vrienden v/h S.M.A.K. tonen werk van Ariane Loze in de Vereniging.

In haar videoperformances gaat Ariane Loze (°1988, Brussel) over tot een methodische deconstructie van de cineastische normen om de structuur van haar films tot het absolute minimum te herleiden. Door conceptuele expressie te combineren met een home-made product, richt haar postminimalistische esthetiek zich op een soort van representatief ‘nulpunt’, ondersteund door een onmiddellijk leesbare onderliggende verhaallijn en een enkele actie die als stilstaand beeld wordt gefilmd (een avondmaal, een ontmoeting, een achtervolging, een zwerftocht, ...).

De video‘s worden ook volledig autonoom geproduceerd, waarbij Ariane Loze niet alleen de rollen van regisseuse, scenariste, redactrice, kostuumontwerper en geluids- en lichttechnicus op zich neemt, maar ook zonder uitzondering alle personages speelt. Deze economie van middelen wordt ook perfect weerspiegeld in het minimalistische decor en vaste camerabeeld, waardoor de nadruk wordt gelegd op de interpretatie van de kenmerkende rollen, de incongruentie van hun situaties en de kritische spot van hun uitlatingen en de vooroordelen, wetten en voorschriften waar ze op inspelen.

Deze microficties, die de vorm kunnen aannemen van absurde sketches van het sociale leven of allegorieën van het psychische leven, vinden plaats in een dystopische, vaak verlaten wereld, waarin de protagonisten zich in een crisissituatie bevinden en zich vragen stellen, een uitweg zoeken of elkaar iets toevertrouwen. Met haar ongelovige kijk op de sociale, economische en culturele hegemonie die de hedendaagse wereld dirigeert, stelt Ariane Loze een diagnose van de wereldwijde ijdelheid die erin tot uitdrukking komt en biedt ze de toeschouwers een afstandelijke, zowel geamuseerde als kritische, blik hierop.

-Florian Gaité-

De Vrienden produceerden een editie met de kunstenaar.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by