Curator Machine

tot 23.Jan.22
Curmach

Curator Machine is een hedendaagse groepstentoonstelling gepresenteerd in een automaat. Deze eerste editie is een reactie op kunst die louter gezien wordt als een product en op de mogelijke stilstand van kunst als gevolg van financieel centralisme. De automaat staat tot 23 januari in de inkomhal van S.M.A.K.

De kunstenaars achter de Curator Machine gebruiken de kunstwereld als een katalysator om kritiek te leveren op hedendaagse kwesties zoals monetaire lobby boven maatschappelijke relevantie.

In hun woorden: "Het wordt steeds moeilijker om nieuwe ideeën over te brengen aan een groter publiek door de vermeende dominantie van gevierde financiële successen. Om deze reden dreigt zelfs de kunstscène een simulacrum van het verleden te worden in plaats van een manifestatie van de toekomst. Om deze astigmatische kapitalistische mentaliteit te bekritiseren, draaien wij de zaken graag om door een kunstwerk aan te bieden vermomd als een product."

Voor Curator Machine werden 17 kunstenaars geselecteerd die in België actief zijn binnen de nieuwe mediakunsten. Zij kregen de vraag een digitaal 3D object te printen bij Formlab, een afdeling van KASK kunstacademie. Om de artistieke integriteit te beschermen werden de kunstenaars volledig vrij gelaten in hun ontwerp.

De biologisch afbreekbare 3D kunstwerken zijn elk gelimiteerd tot 10 stuks per kunstenaar. De verpakte objecten werden vervolgens willekeurig in de Curator Machine geplaatst. Het kapitalistisch systeem en zijn effecten op kunst worden zo in vraag gesteld.

Curator Machine is een vervolg op het C U R A T O R-project, een door kunstenaars georganiseerd tentoonstellingsconcept dat de rol van de kunstenaar in de hedendaagse maatschappij onderzoekt. Curator Machine is een kunstwerk dat opzettelijk andere kunstenaars introduceert om de concurrentie in de moderne samenleving te bekritiseren.

De sponsors van dit project zijn Stad Gent, Formlab van KASK Gent en S.M.A.K. Dit project is in nauwe samenwerking met kunstenaar Jerry Galle tot stand gekomen. Een concept van Bjornus Van der Borght.

Praktische informatie
  • Tot 23.Jan.2022.
  • In de inkomhal van S.M.A.K.
  • Voor 20 euro krijg je een kunstwerk + voucher voor S.M.A.K.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by