Ieder academiejaar organiseren S.M.A.K., Universiteit Gent en Curatorial Studies van KASK & Conservatorium School of Arts gezamenlijk de reeks Curatorial Lectures.
Dit jaar is het thema van de Curatorial Lectures 'Working with Communities' waarbij men mensen uitnodigt om te discussiëren over de rol van cureren in het vormgeven van gemeenschappen en relaties. Hoe kan curatorieel werk machtsdynamieken blootleggen en alternatieve sociale voorstellingen bieden?
Aline Hernández is een Mexicaanse kunsthistorica, tentoonstellingscurator en schrijfster. Sinds kort is ze artistiek directeur van Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht. Samen met uitvoerend directeur Marianna Takou blijft ze zich inzetten voor de prefiguratie van postkapitalistische manieren van samenleven door middel van het maken van kunst, artistieke tentoonstellingen en het organiseren van kunst, terwijl ze een duidelijker gedefinieerde transdisciplinaire collectieve en collaboratieve curatoriële praktijk brengt, gebaseerd op anti/decoloniale, feministische en queer benaderingen van commoning. Eerder werkte ze onder andere bij het University Museum of Contemporary Art (MUAC) in Mexico, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst en de Real Academia de España in Roma.
Daarnaast doceert Hernández aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is ze gastdocent aan St Andrews University in Schotland, waar ze ook een door SGSAH gefinancierde PhD doet over de ruimtelijke politiek van (trans)feministisch geweld in het hedendaagse Mexico. Ze is lid van Arts Collaboratory, een translokaal ecosysteem van 25 gelijkgestemde organisaties in Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en Europa die zich richten op kunstpraktijken en processen van sociale verandering door middel van radicale verbeelding.