Laura Nsengiyumva over blackness in Healing The Museum van Grace Ndiritu

6.Jul.23
Shoot Dakar 3 credits carmen

Kunstenaar-onderzoeker Laura Nsengiyumva deelt haar gedachten over het werk van Grace Ndiritu in relatie tot thema's als zwartheid en het vrouwelijk lichaam binnen de kunstscène en de politiek in België en wereldwijd. Je kan Nsengiyumva ook kennen als Queen Nikkolah.

Nsengiyumva's deelt een meer emotioneel perspectief op het museum als helende plek. Ze laat zich daarvoor leiden door de sjamanistische benadering van Grace Ndiritu. Het werk 'PeopL' van Nsengiyumva zit ook in de collectie van S.M.A.K.

Reserveer je plek

Biografie

Laura Nsengiyumva (zij/haar) is een in Brussel gevestigde kunstenaar, architect en onderzoeker. Via haar interdisciplinaire praktijk onderzoekt Nsengiyumva thema's als diasporische ervaring, verborgen geschiedenissen, Noord-Zuid relaties en empathie. Ze spreekt over deze onderwerpen door middel van beelden en interventies in koloniale ruimtes. Haar artivistische acties zoals PeoPL (het smelten van een standbeeld van Leopold II) en Koningin Nikkolah, maken deel uit van haar onderzoeksproject "Shaping the presence of the African diaspora in Belgium". Haar transculturele kijk op de geschiedenis is gebaseerd op menselijke verhalen die ons uitnodigen om te ontdekken wat ons samenbrengt.

Nsengiyumva is als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK, de Hogeschool voor de Kunsten van HOGENT en Howest. Ze won de eerste prijs op het Kunstsalon Gent in 2011 en de tweede prijs op de Biënnale van Dakar in 2012. Ze is kunstenaarsresident van Kult-XL.

Praktische informatie


Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by