Marthe Ramm Fortun: 'Soft Terrors'

6.Sep.15
Marthe Ramm Fortun beeld

Op 6 september brengt Marthe Ramm Fortun de performance 'Soft Terrors'. Nadien organiseert CAHF in samenwerking met S.M.A.K. een rondetafelgesprek: 'De kunstcollectie en haar territorium'.

'Uit de Collectie | Sol LeWitt' is een lange termijn presentatie van S.M.A.K. rond Wall Drawing No.36 (1970) van Sol Lewitt die de uitgestrekte, onbestemde en immer onvervulde ruimte tussen de rol van musea en de verantwoordelijkheden van kunstenaars opent. In het kader van deze reeks collectietentoonstellingen, concerten en performances nodigt S.M.A.K. de Noorse kunstenaar Marthe Ramm Fortun uit om een nieuw tijdelijk werk te presenteren.

Tijdens haar sculpturale interventie 'Soft Terrors' beroert Marthe Ramm Fortun met voorzichtige terreur het affectieve en het lichamelijke, of eerder, de stompzinnige en frivole dimensies van leven en samenzijn met objecten. In haar vergankelijk environment van voorwerpen zijn banale conversaties dragers van rijke gegevens. Het gegroepeerde materiaal kan makkelijk worden achtergelaten, zoals het decor voor een vaudeville of een gestolen handtas. Uit recent voorpaginanieuws verschijnt Pallas Athene uit marmer, lipstick en bierblikjes. Horizontaal op de vloer geschikt, kan haar lichaam worden gezien als een symptoom van institutionele wanhoop. “Maar dat zou al te romantisch zijn”, zegt de kunstenaar zelf. In deze specifieke setting houdt een muurtekening de hele sculptuur op de been. Fortun navigeert haar performance precies doorheen het hysterische kantelpunt tussen een schijnbare teloorgang van institutionele macht en daaraan tegengestelde verwachtingen naar instituten toe als bewaarders van cultuur en reflectie.

Via tentoonstellingen, teksten en performances bevraagt Marthe Ramm Fortun de missie en legitimiteit van instituten. Recente projecten werden gepresenteerd in KW Institute for Contemporary Art, Berlijn; Performatik 15, Bozar, Brussel; Playground, Museum M, Leuven; Komplet, Brussel; Beaux-arts de Paris, Parijs; Museum of Contemporary Art, Oslo; UKS Gallery, Oslo en Performa 13, New York. Fortun studeerde recent af bij HISK, Gent.

Praktisch

  • zondag 6 september 2015
  • 13:00 – 14:00

Met de steun van:

Diezelfde dag vindt ook nog het rondetafelgesprek 'De kunstcollectie en haar territorium' plaats en opent het kabinet met werk van de Ierse kunstenaar Brian O’Doherty.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by