Nikolaas Demoen | L'Homme Qui Marche

tot 15.Feb.15
Demoen4

Met gestrekte benen wandelt de sculptuur door de zalen van het S.M.A.K.

Tijdens de tentoonstellingen Kunst in Europa na ’68, Berlinde De Bruyckere – Sculptures & Drawings, François Morellet en Retrospectieve Jean Schwind wandelt Nikolaas Demoens Walking Sculpture door de zalen. De sculptuur wordt een bezoeker van de tentoonstellingen, en loopt langs andere beelden. Van deze sculpturale performance wordt een film gemaakt in stop-motion video HD. Na de wandeling verstilt de sculptuur tot een ‘ding’, en belandt als object op een sokkel.

De gemonteerde film wordt via een monitor vertoond op een identieke sokkel. Klarinettist Joachim Badenhorst improviseert op het ritme van de film. Deze speciaal voor de tentoonstelling gecomponeerde muziek wordt onder het beeld gemonteerd.

L’Homme qui marche is een rechtstreekse verwijzing naar de gelijknamige sculptuur van Giacometti. Met gestrekte benen wandelt de sculptuur door de zalen van het S.M.A.K. De tentoonstelling speelt zich af in de tussenzone tussen het beeldend kunstwerk en de performance. In functie van dit thema worden nog enkele werken geselecteerd.

Kunstenaarsboek In courtesy of the unknown

Op de opening van de tentoonstelling wordt nummer 14 van Posture Editions gepresenteerd: In courtesy of the unknown. Deze editie bestaat uit houtsnedes, collages, documentatie rond de film L’Homme qui marche, een essay van Sofie Van Loo en twee prozagedichten van Marc Kregting. De houtsnedes zijn op ware grootte gemaakt voor het boek, en ze worden rechtstreeks op een hoogdrukpers gedrukt. De reeks collages zijn ontstaan in het verlengde van de ovalenreeks suprematisme. Door geometrische tekeningen en details uit Vogue in elkaar te schuiven ontstaat een sentimentele abstractie. Deze cirkelvormige clusters vormen in het boek een ‘salon’ van ogen, benen, voeten en lippen. De lichaamsdelen worden ingezet op de grens tussen betekenisdrager en beeldend element.

Praktisch:

  • film- en boekpresentatie: zo. 1 feb. 2015 – 11u, S.M.A.K.
  • i.s.m. Poëziecentrum Gent
  • met voordracht van F. Van Dixhoorn (o.v.) en performance van Joachim Badenhorst (o.v.)

Publicatie: In courtesy of the unknown
Posture Editions N° 14, 64 pag. zw/w
Met steun van de Vlaamse Overheid
www.posture-editions.com

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by