Over de restauratie ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys

23.Apr.19 tot 24.Apr.19
Highlights032photo Dirk Pauwels

'Wirtschaftswerte' van Joseph Beuys werd in 1980 verworven door S.M.A.K. naar aanleiding van de tentoonstelling Kunst in Europa na ‘68, en behoort sindsdien tot één van de topwerken van de museumcollectie. 

Vermits het werk grotendeels werd vervaardigd met vergankelijke materialen, vraagt het een constant onderhoud door het restauratorenteam van het S.M.A.K. In dit gesprek tussen Rebecca Heremans* (restaurator S.M.A.K.) en Nav Haq** (senior curator Muhka) worden de technische aspecten van behoud, beheer en restauratie gekoppeld aan de inhoudelijke en kunsthistorische waarde van het oeuvre van Joseph Beuys.

Praktisch:

  • Woensdag 24 april om 18:00.
  • De toegang is gratis.
  • Auditorium MSK. Ingang via het museum, Scribedreef 1, 9000 Gent. De deuren sluiten om 18:15.
  • Reserveren via msk.educatie@stad.gent
  • In Engels
  • De werken van het S.M.A.K. in het MSK kunnen door de deelnemers aan de lezing van 17.30 tot 18 uur bezocht worden. De deuren aan de Scribedreef sluiten om 18.15 uur. Uitgang via de Hofbouwlaan.

*Rebecca Heremans (°1989) studeerde af als conservator/restaurator van fotografische objecten en werkt sinds 2012 als papierrestaurator voor het S.M.A.K. Sinds 2014 voert Heremans onderzoek uit naar de Wirtschaftswerte en tracht ze richtlijnen op te stellen om in de toekomst op een zo geschikt mogelijke manier met dit werk om te gaan.

**Nav Haq (°1976) is senior curator in het Muhka. Daarvoor was hij tentoonstellingscurator in het Arnolfini in Bristol en curator van Gasworks, Londen. Haq cureerde reeds verschillende solotentoonstellingen van kunstenaars als Jos De Gruyter&Harald Thys, Cosima von Bonin, Shilpa Gupta en Otobong Nkanga. In 2017 cureerde hij de tentoonstelling Joseph Beuys – Groeten van de Euraziaat, waarin hij zowel de activiteiten van Beuys in het Antwerpen van de jaren 1960 en 70 als zijn relevantie voor een nieuwe generatie kunstenaars en kunsthistorici, onderzocht.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by