Peter Downsbrough

17.Maa.19
Artist talk

Recent werd het werk ‘5.50 I 3.10, Two Pipes’ (1974) van Peter Downsbrough opgenomen in de S.M.AK.-collectie en permanent geïnstalleerd voor het museumgebouw.

Sinds de jaren 1970 ontwikkelt Peter Downsbrough een streng gereduceerde beeldtaal die hij inzet om de ruimte op precieze en persoonlijke wijze te verkennen. Zijn vroege werk bestond uit minimale, ruimtelijke interventies met verticaal geplaatste metalen staven, ‘5.50 I 3.10, Two Pipes’ en ‘Two Poles’. Geleidelijk aan breidde hij zijn visuele woordenschat uit met lijnen, woorden en velden. Ze staan op zichzelf, worden gecombineerd of gaan in dialoog met architecturale en urbane elementen. Zo voltooit zich een visuele interactie van het werk met de context en de omgeving. Een logica die de kunstenaar ook doortrekt naar maquettes, video’s, kunstenaarsboeken en werk op papier.

Praktisch:

  • Peter Downsbrough gaat in gesprek met Alexander Streitberger* en Philippe Van Cauteren.
  • Zondag 17 maart 2019 om 16:00.
  • Voertaal: Engels

Prof. Dr. Alexander Streitberger is hoogleraar geschiedenis van de moderne en hedendaagse aan de Katholieke Universiteit van Leuven (UCL) en directeur van het Lieven Gevaert Centrum voor Fotografie. Hij gaf in 2011 het boek Shifting Places. Peter Downsbrough – The Photographs uit. In een kunstenaarsgesprek gaat hij dieper in op het vroege werk van Peter Downsbrough en brengt het naar een actuele interpretatie. Ook wordt het nieuwe boek ‘5.50 I 3.10, Two Pipes’ voor het eerst aan het publiek voorgesteld.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by