Rondleiding in Biënnale van de Schilderkunst

21.Sep.24
2022biennale 001 1536x995

Museum Dhondt-Dhaenens, Roger Raveel Museum en Museum van Deinze en de Leiestreek, presenteren samen de intussen negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst. In drie tentoonstellingen verbindt de Biënnale de historische collecties van de drie musea met het werk van hedendaagse kunstenaars om met actuele invalshoeken de schilderkunst van de voorbije honderd jaar te bevragen. De bijzondere locatie van de Leiestreek speelt op de achtergrond een sleutelrol als inspiratiebron voor generaties van kunstenaars.

13:00

Vertrek aan S.M.A.K. met bus.


13:30 – 15:00

Rondleiding in Raveel museum door directeur Melanie Deboutte:

Een groep hedendaagse kunstenaars gaat op uitnodiging van het museum in dialoog met de schilderkunst van Roger Raveel, zijn werken en zijn museum, het dorp en de vele verhalen. De kunstenaars, van wie geen enkele uitsluitend met schilderkunst bezig is, creëren een nieuw werk voor deze gelegenheid. Deelnemende kunstenaars: Kasper De Vos, Maud Gourdon, Sophie Nys, Marina Pinsky, Juan Pablo Plazas, Leander Schönweger, Yue Yuan, Filip Van Dingenen & David Shongo, Ken Verhoeven.

  • Roger Raveel, Zulma, Muze en manager

Het verhaal wil dat naast elke belangrijke kunstenaar een sterke vrouw staat. Zo was Zulma De Nijs alles voor Roger Raveel. Of zoals Hugo Claus, de jarenlange huisvriend, het in die ene regel uit zijn gedicht Voor de poort formuleerde: ‘Aanwezig zijn, dat is voldoende.’ En dat is ze geweest, zowel in het leven als in het oeuvre van de kunstenaar.

  • Roger Raveel, De essentie

Het Roger Raveel Museum viert in 2024 zijn 25-jarig bestaan. Een kwarteeuw geleden opende Raveel zijn gedroomde museum, de plek waar zijn belangrijkste werken gekoesterd en getoond zouden worden. De verzameling van het Roger Raveel Museum bestaat uit meer dan 800 stukken, waarvan 260 schilderijen en ruim 500 tekeningen, die zorgvuldig gekozen werden door de Machelse schilder. Naar aanleiding van deze verjaardag brengt het museum met De essentie een selectie werken samen in de zalen die door architect Stéphane Beel werden ontwerpen in nauw overleg met de kunstenaar.


15:30 – 17:00

Rondleiding in Museum Dhondt-Dhaenens:

“Schilderkunst blijft niet alleen een venster op de wereld en de geest van kunstenaars, maar kan ook worden beschouwd vanuit een andere gedeelde context: de grond waarop elke kunstenaar, elk mens, elk wezen staat. Dit gaat verder dan slechts een metafoor voor de ecologische uitdagingen van onze tijd; het dient als een universele noemer op planetaire schaal.” - curator Martin Germann

De negende editie van de Biënnale valt samen met de heropening van Museum Dhondt-Dhaenens na een tweede renovatiefase.


17:30

Terug aan S.M.A.K. met bus.


Prijs (busvervoer, rondleidingen en toegang inclusief): 54 euro. Annuleringen worden, vanaf 3 weken vóór datum, niet terugbetaald. Actieve leden kunnen inschrijven via info@vriendensmak.be.

beeld: vorige editie Biënnale van de Schilderkunst

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by