S.M.A.K. goes MAD | Guillaume Leblon - THERE IS A MAN

tot 30.Nov.19
Leblon049

Na de tentoonstellingen ‘Ungenau’ (Geel, 2015) en TRUST (Les Brasseurs, Luik, 2018) wordt onder de noemer ‘S.M.A.K. goes MAD’ een nieuwe samenwerking gestart met PXL-MAD School of Arts in Hasselt.

De tentoonstelling omvat een selectie kunstwerken uit de collectie van S.M.A.K., wat het museum meteen de gelegenheid biedt om met zijn collectie opnieuw in dialoog te treden met de buitenwereld (in dit geval een onderwijsinstelling). Tegelijk geeft het PXL-MAD School of Arts de kans om kunst uit een museale collectie tot dichtbij de studenten te brengen en er een discours rond op te bouwen.

De samenwerking zal bestaan uit drie tentoonstellingen tijdens het academiejaar 2019-‘20. In een begeleidend discursief programma zal het project in gastcolleges en gesprekken met studenten, kunstenaars en andere professionals verder worden uitgediept. Tijdens de eerste tentoonstelling toont S.M.A.K. één installatie uit zijn collectie: THERE IS A MAN van Guillaume Leblon.

De installatie THERE IS A MAN (2014-‘16) van de Franse kunstenaar Guillaume Leblon (°1971, Lille) is een belangrijke recente aankoop van S.M.A.K. Binnen de S.M.A.K.-collectie is dit het eerste werk van deze kunstenaar en vormde het dus dé aanleiding om het oeuvre van de kunstenaar te verkennen. Met de solotentoonstelling van Leblon in S.M.A.K. (2016) werd zijn werk voor het eerst uitgebreid in België getoond.

Guillaume Leblon is vooral bekend voor zijn sculpturen en installaties die onze beleving van ruimte en tijd op losse schroeven zetten. Zijn oeuvre beweegt zich tussen abstractie en figuratie en verkent het spanningsveld tussen aan- en afwezigheid, bestendigheid en verval. Het toont zich als een parcours vol poëtische objecten met metaforische betekenissen en verwijzingen naar beelden uit dromen en herinneringen. Het ontplooit zich als een choreografie van fragmenten die samen een landschap vormen waarin het menselijk lichaam centraal staat maar tegelijk afwezig is. Zijn werken trekken niet alleen aan door hun lichamelijkheid en uitgesproken materialiteit maar ook door de onbehaaglijke sfeer die ze oproepen. Vanuit zijn aanhoudende interesse voor het vergankelijke verbindt Leblon zijn werk sterk met de tijd en evolutie. In een wereld waarin elk lichaam maakbaar is, verkent de kunstenaar het lichaam als maakbaar beeld.

Met de installatie van THERE IS A MAN brengt S.M.A.K. Leblons universum binnen in de Hasseltse kunstschool, waar studenten zich in hun zoektocht naar een eigen beeldtaal kunnen spiegelen aan die van een kunstwerk uit een museumcollectie.

Curated by Philippe Van Cauteren

Praktische informatie

  • 1 oktober 2019 - 30 november 2019
  • Adres: De Kooi - Campus PXL-MAD - Elfde Liniestraat 25 (gebouw C) - 3500 Hasselt. Openingsuren : Maandag tot vrijdag, van 9:00 tot 17:00. Gratis toegang.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by