Trip naar Antwerpen met atelierbezoek - Nadia Naveau

1.Apr.23
Naveau II
Naveau II

09:45

Vertrek aan S.M.A.K.

11:00 – 12:00

Bezoek aan het atelier van Nadia Naveau.

Nadia Naveau
(°1975, Brugge) leeft en werkt in Antwerpen en Saint- Bonnet-Tronçais. De beeldhouwster Nadia Naveau experimenteert in haar oeuvre met vormen, materialen en kleurgebruik. Ze is steeds in beweging. Voor haar sculpturen put ze inspiratie uit verschillende contexten en kneedt die samen tot een vreemde, eigenzinnige iconografie.

Naveau creëert zowel levensgrote als zeer kleine sculpturen en boetseert die doorgaans uit klei. Vervolgens realiseert ze een beeld in de meest uiteenlopende materialen: gips, keramiek, polyester, beton, of plasticine.

In haar oeuvre verenigt Nadia Naveau naadloos vormen en iconografie van de oudheid met die van onze hedendaagse maatschappij. Alles kan een inspiratiebron zijn. Elk beeld heeft zijn eigen verhaal. Materiaal, kleurgebruik en vormentaal speelt ze op indrukwekkende wijze uit. Ze verkent de grenzen tussen het figuratieve en het abstracte, het barokke en het gestileerde, het hedendaagse en het klassieke en vermengt deze ook in haar werken.

De beelden van Naveau bestaan nooit uit één vorm, ze zijn altijd samengesteld (in vormen en/of materialen), veelvormig.

DSC7402 kopieren 7f7e3b46a182bd2dd8290016136fcbfa

14:00 – 15:00

Rondleiding door kunstenaar/curator Grace Ndiritu door de tentoonstelling ‘Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection’.

In de tentoonstelling stelt de Brits-Keniaanse kunstenaar Grace Ndiritu een nieuw fotografisch universum samen waarin ze schilderkunst, textiel en interieurontwerp integreert, geïnspireerd door de vrouwelijke kunstenaars O’Keeffe, Modotti en Albers. Het is een radicale en holistische herinterpretatie van de klassieke collectietentoonstelling.

In haar kunstpraktijk onderzoekt Ndiritu onze snel veranderende wereld. Ze ziet het sjamanisme als een manier om ‘het stervende kunstmuseum’ nieuw leven in te blazen. Grace Ndiritu creëert met deze tentoonstelling een toevluchtsoord, een plek om te vertragen en te bezinnen. Ze nodigt je uit om met open blik te kijken, intuïtieve verbanden te leggen en het rationele denken achterwege te laten. Ndiritu is geïnteresseerd in architectuur als een soort van ‘spirituele technologie’. Ze heeft een houten scenografie ontworpen, geïnspireerd door Californische huizen uit het midden van de 20ste eeuw, modernistische museuminterieurs en grote internationale handelsbeurzen.

Ndiritu’s fotografische installatie A Quest For Meaning: Painting as a Medium of Photography (2014) vormt het startpunt van haar zoektocht doorheen de FOMU-collectie en de tentoonstelling die daaruit voortvloeit. Ndiritu combineert foto’s en gekleurde muren associatief. Door verrassende combinaties geeft ze nieuwe betekenissen aan werk van onder meer Alexandre, Bianca Baldi, Samuel Bourne, Dirk Braeckman, Alvin Langdon Coburn, Lynne Cohen, Gilbert Fastenaekens, Gertrude Fehr, Geert Goiris, Willy Kessels, Rinko Kawauchi, Man Ray, Auguste Salzmann, Filip Tas, Nadine Tasseel en Wolfgang Tillmans.  

Dubois

tentoonstellingszicht ©Roger Szmulewicz

15:15 – 16:00

Bezoek aan de galerij Fifty One | Arpaïs Dubois, le mythe de la pente douce

In haar nieuwe solotentoonstelling bij Gallery FIFTY ONE verkent Arpaïs Du Bois (°1973, woont en werkt in Antwerpen) verder de thematieken die haar nauw aan het hart liggen, zijnde de politieke, sociale en ecologische uitdagingen van onze tijd. Naast recente werken op papier, toont de kunstenares voor het eerst sinds lange tijd ook drie-dimensionaal werk. Dit alles wordt samengebracht in een uitgekiende scenografie die een ingrijpende impact heeft op de tentoonstellingsruimte, een belangrijk onderzoeksluik in haar recente tentoonstellingen.

Als een mythe een verhaal of discours is dat collectieve fantasmen in scène zet, dan legt de titel van deze tentoonstelling (vrij vertaald: de mythe van de zachte helling) de vinger op meerdere wonden. In het licht van het beleidsmatig, maatschappelijk en klimatologisch onheil dat ons te wachten staat, worden we volgens Du Bois al te makkelijk gesust met woorden over het geloof in o.a. de technologie die een uitweg zou bieden, goodwill en de democratische waarden die zouden blijven primeren. We maken ons en men maakt ons wijs dat zolang we individueel maar hard genoeg ons best doen het tij nog te keren is. Volgens de kunstenares zijn dit echter waanideeën; mythen die ons toelaten om onze activiteiten verder te zetten zonder radicale omslag.

18:00

Terug aan S.M.A.K.


Prijs (vervoer + toegang FOMU): 38 euro. Actieve leden kunnen inschrijven via info@vriendensmak.be.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by