Trip naar Hasselt - Geel met bezoek aan Z33 en TAGELDIMDE*/MIDDLEGATE

11.Nov.23
Felix Kindermann That Wants It Down 2023 Photograph 35 7 x 28 cm Courtesy the artist 1 1440x748
Felix Kindermann That Wants It Down 2023 Photograph 35 7 x 28 cm Courtesy the artist 1 1440x748

Felix Kindermann - That Wants It Down, 2023 - Photograph (detail) - Courtesy the artist

09:00

Vertrek aan S.M.A.K.

10:00

Jump on leden Antwerpse, parking hotel Crowne Plaza.

11:00 – 12:30

Rondleiding in Z33 | This Is Us, Hasselt

In This Is Us wordt voor de allereerste keer werk uit de collecties van de vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst als één geheel getoond. De curator Fabian Flückiger maakte een selectie uit de Vlaamse hedendaagse kunstcollecties van M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE en M Leuven. Hij vertrok daarbij vanuit het thema ‘de artistieke leeromgeving’, om na te denken over wat onze Vlaamse collecties representeren. Hoe tonen ze een beeld over onze hedendaagse samenleving en wat kan de bezoeker daaruit leren? De tentoonstelling is onderverdeeld in drie hoofdstukken: The Art Institution, Living Spaces en Telling Stories en presenteert werken van bijna vijftig kunstenaars, waarvan meer dan de helft wonen en werken in België. Er worden ook zeven nieuwe kunstwerken getoond die in het kader van deze tentoonstelling werden gecreëerd. This Is Us is een unieke samenwerking tussen de toonaangevende hedendaagse Vlaamse musea en Z33.


De drie hoofdstukken van This Is Us maken deel uit van de Z33-serie “Het kunstencentrum als leeromgeving” en onderzoeken het kunstinstituut als plek voor de transformatie van kennis via kunstwerken. Fabian Flückiger ziet kunstcollecties als seismografen van de tijd, zowel van het verleden als van het heden. Elke nieuwe tentoonstelling biedt een ruimte voor reflectie waarin de geldigheid van ideeën in twijfel wordt getrokken. In This Is Us wordt deze dialoog tussen verleden en heden verder uitgedaagd door de toevoeging van recent gecreëerde kunstwerken. Deze frictie creëert een artistieke leeromgeving die perspectieven kan aanscherpen, op één lijn brengen of verschuiven.

De tentoonstelling omvat werken van Richard Artschwager, John Baldessari, Sammy Baloji, Dara Birnbaum, Audrey Cottin, Anne Daems, N. Dash, Robert Devriendt, Marlene Dumas, Mona Filleul, Andrea Fraser, Joris Ghekiere, Karin Hanssen, Ann Veronica Janssens, Jean Katambayi Mukendi, Felix Kindermann, Aglaia Konrad, :Wolfgang Laib, Konrad Lueg, Natasja Mabesoone, Dyan Marie, Kerry James Marshall, Hana Miletić, Bruce Nauman, Otobong Nkanga, Cady Noland, Clare Noonan, Sophie Nys, Willem Oorebeek, Meret Oppenheim, Ria Pacquée, Marina Pinsky, Avery Preesman, Emmanuelle Quertain, Peter Rogiers, Jura Shust, Monika Stricker, Ana Torfs, Keith Tyson, Anne-Mie Van Kerckhoven, Michael Van den Abeele, Emmanuel Van der Auwera, Jan Van de Kerckhove, Maarten Vanden Eynde, Anna Zacharoff en Heimo Zobernig.

Fabian Flückiger is onafhankelijk curator en docent. Hij heeft tentoonstellingen en publicaties gerealiseerd over o.a. Nora Turato (2019), Steven Parrino (2020), Miriam Laura Leonardi (2021), Manon de Boer (2022) en ektor garcia (2022).

Microsoft Teams image 12

12:30 – 14:00

Vrije lunch in Hasselt. Best iets reserveren in de buurt van Z33, want het is een feestdag.

15:00 – 18:00

Rondleiding door curatoren Pierre Muylle en Philippe Van Cauteren in de tentoonstelling TAGELDIMDE*/MIDDLEGATE, in Geel

Het project Middlegate in Geel kan inmiddels een instituut worden genoemd. Herfst 2023 volgt de derde editie, na Middlegate 1 in 2013 en Middlegate 2 in 2018. De eerste editie was in de handen van Jan Hoet, Middlegate 2 (Het Verhaal van Dimpna) was een samenwerking tussen de Werft en het M HKA. De 3de editie is in handen van Pierre Muylle (curator) en Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K.) in samenwerking met het S.M.A.K..

TAGELDIMDE*/MIDDLEGATE stapt in de grote schoenen van de vorige edities. Voor deze derde editie laten we de schoenen aan de kant en maken we de tentoonstelling als het ware op blote voeten. Het is niet de intentie van GEMDADILTE*/MIDDLEGATE om de vorige edities te herhalen, wel is het de ambitie van deze editie om een venster naar de toekomst te openen. Aan de hand van het werk van kunstenaars zal gepoogd worden om op een vloeibare manier te kijken naar lichaam en geest, om de klassieke tegenstellingen van onze samenleving op te lossen tot iets anders. Het oeuvre van een aantal kunstenaars zal de gids zijn om ons denken en kijken te laten ontsporen.

Met bestaand werk en nieuwe creaties geven ze vanuit hun artistieke positie gestalte aan de rijke geschiedenis van Geel en het OPZ. Daarvoor reiken we ze niet alleen de grote geschiedenis aan maar vooral de vele levens die zijn geleefd en de afdruk die ze hebben achter gelaten.

* Gezien de titel Middlegate een sterk en bekend merk is, wordt Middlegate behouden als pendant of ondertitel. De keuze voor een woord zonder betekenis is een uitnodiging om het unieke en uitzonderlijke van alles en iedereen te benadrukken. Het is een metafoor voor de ruis die vaak op communicatie zit, of voor het onbegrip dat we vaak hebben voor het onbekende, voor wat we soms ook niet willen kennen.

18:30

Jump off leden Antwerpse, parking hotel Crowne Plaza.

19:30

Terug aan S.M.A.K.


Prijs (rondleidingen + toegang Z33 + busvervoer): 68 euro. Actieve leden kunnen intekenen: info@vriendensmak.be. Annuleringen vanaf 3 weken vóór datum worden niet terugbetaald.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by