UNCANNY VALLEY: THE LOS ANGELES FREE MUSIC SOCIETY AND THEIR LEGACY

8.Jun.16 tot 11.Jun.16
Uncanny valley

Uncanny Valley is een fonkelnieuw festival, een initiatief van Vooruit in samenwerking met Kraak, S.M.A.K. & 019

Het fonkelnieuwe festival Uncanny Valley wordt een open huwelijk tussen underground muziek en beeldende kunst. Centraal tijdens deze eerste editie staat het legendarische Los Angeles Free Music Society collectief én een selectie van hedendaagse avant-helden die de chaos, vrijheid en energie van deze neodada art-pranksters vrolijk omarmt.

De Los Angeles Free Music Society ontstond in de gedesillusioneerde schoot van de kunstscene van de Amerikaanse Westkust, eind jaren 70. Op een volstrekt unieke manier koppelde een groepje kunstenaars high art aan een trashy DIY-attitude. Kunst en muziek werden beschouwd als een speeltuin waarin B-films, slechte tekenfilms, fluxus, avant-garde, proto-noise, freejazz en collage elkaar ophitsten.

Kernleden als Tom Recchion, Rick en Joe Potts, Fredrik Nilsen, Joseph Hammer, Dennis Mehaffy en beruchte beeldende kunstenaars als Paul McCarthy en Mike Kelly vormden talloze losvaste formaties die ernstige avant-garde in de zeik zetten. Hun kenmerkende collectieve, vrije waanzin beïnvloedde op haar beurt vele volgende generaties muzikanten. Noisecombo Wolf Eyes, het dadaïstische trio Volcano The Bear of het outsider electronics & performanceduo Calhau!: allemaal haalden ze de mosterd bij de LAFMS.

Het vierdaagse festival Uncanny Valley bewijst dat de weirdness van LAFMS nog niets aan scherpte heeft ingeboet. Verschillende formaties - met voorop Extended Organ (Paul McCarthy, Tom Recchion,...), AIRWAY (Wolf Eyes, Vetza & Aaron Moore) en het duo Joe & Rick Potts - worden geconfronteerd met de beste postmillennium noise.

Wat mag je verwachten tijdens de eerste editie van Uncanny Valley? Uiteraard heel veel muziek, van cultbands als Extended Organ en AIRWAY maar evengoed van striemende noisehelden als Wolf Eyes en Volcano The Bear. Verder staat een expo in 019 met unieke LAFMS-posters en -flyers en een panelgesprek met David Toop als moderator op het programma. In Vooruit en het S.M.A.K. presenteert Floris Vanhoof naast een eigen installatie videowerk uit het LAFMS-archief.

UNCANNY VALLEY EN S.M.A.K.

Concert / video | Rick Potts & Joe Potts (live), 696 Blues Band (live), LAFMS video screenings

 • Donderdag 09.06.2016
 • vanaf 20:00
 • in S.M.A.K.
 • gratis


RICK & JOE POTTS (LIVE) - EEN ORGEL MET DILDO’S
Niet weg te denken uit de LAFMS-geschiedenis zijn de broers Potts. Rick en Joe Potts bouwden een gestoord audio-universum met geluiden van gebroken speelgoed, gevonden voorwerpen, enhanced instruments - zoals een buigzame gitaar of een traporgel met dildo's - en gemanipuleerde tape recorders. Twee radicale arthouse-terroristen die met improbands als Le Forte Four sixties rock door de mangel haalden en een unieke vorm van lowbrow poëzie creëerden.

696 BLUES BAND (LIVE) - MINIMALISTISCHE UITSTAPJES OP GITAAR
696 Blues Band is het soloproject van Crazy Jim Baljo, sinds 2013 gitarist van dienst bij Wolf Eyes. Hij brengt minimalistische gitaarraga’s, demente surfgitaar-excursies die verzuipen in echo en delay.

LAFMS VIDEO SCREENINGS - CURATED BY FLORIS VANHOO
Artist in residence Floris Vanhoof toont tijdens Uncanny Valley in het S.M.A.K. een nieuwe installatie én cureert een selectie uit het gigantische LAFMS-videoarchief.

Panelgesprek | Met David Toop, Paul McCarthy, Aaron Moore, Vetza, Tom Recchion, Fredrik Nilsen, Alex Stevens, Joe & Rick Potts & Wolf Eyes

 • Zaterdag 11.06.2016
 • Om 13:30
 • in Vooruit (Theaterzaal)
 • gratis


MEER INFORMATIE

 • van 08.06 tot 11.06.2016 in Vooruit, S.M.A.K. en 019.
 • Bekijk het volledige programma online
 • Je kan een dagticket of een weekticket aanschaffen. Get 'em while they're hot!
 • Volg Uncanny Valley op Facebook.
Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by