Verboden boven de 18

tot 29.Sep.19
Verboden boven 18 foto Zaza Bertrand 6

Voor de elfde en laatste keer presenteren we het bijzondere reizende tentoonstellingsproject ‘Verboden boven de 18’. Alleen kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar worden binnengelaten en krijgen een vijftigtal litho’s of steendrukken te zien. Voor de volwassenen is deze tentoonstelling verboden terrein.

Bekende actuele kunstenaars uit alle hoeken van de wereld hebben speciaal voor deze 'Verboden boven de 18*' steendrukken (litho’s) gemaakt. Ook 16 Belgische kunstenaars – waaronder Guillaume Bijl, Chantal Chapelle, Jacques Charlier, Leo Copers, Luc Deleu, Michel François, Ann-Veronica Janssens, Sven ’t Jolle, Johan Tahon, Luc Tuymans, Koen Van den Broek, Anne-Mie Van Kerckhove - hebben in de loop van de jaren meegewerkt aan dit project. Van elk van deze kunstenaars van eigen bodem stellen we 3 kunstwerken tentoon.

Kinderen kopen zelf een kunstwerk

De bezoekers vinden ook informatie over hoe steendruk in zijn werk gaat. Bij het kunstwerk dat hen het meest prikkelt, vragen we hen om te verwoorden waarom dat zo is en welke titel ze zich erbij verbeelden. Bovendien kunnen de jonge kijkers aan een budgetvriendelijke prijs (45 euro) een of meerdere kunstwerken kopen. Ze worden bij deze aankoop niet beïnvloed door volwassenen, maar wel begeleid door een museummedewerker. Om alles nog wat spannender te maken, worden de namen van de kunstenaars in de tentoonstelling niet vermeld. Pas wanneer de aangekochte kunstwerken per luchtpost bij de jonge kunstverzamelaars thuis aankomen, kunnen ze lezen wie het werk maakte dat ze uitkozen.

Bij deze laatste editie worden ook een aantal grote litho’s van Belgische kunstenaars getoond aan het volwassen publiek. Deze litho’s worden geschonken aan S.M.A.K.

*‘Verboden boven de 18’ is een initiatief van de Nieuw-Zeelandse Muka Studio & Gallery, een atelier en tentoonstellingsruimte in Auckland gespecialiseerd in steendruk, dat werd opgericht door het Vlaamse echtpaar Magda Van Gils en Frans Baetens. 'Muka’ is een woord uit het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Het betekent in het algemeen ‘alles wat mensen samenbrengt’ of specifieker ‘het medium waardoor een geest of een idee met mensen communiceert’.

Praktisch:

  • De litho’s zijn te koop aan 45 euro per stuk (max. 3 litho’s per kind of jongere)
  • Openingsuren:
    • In augustus 2019: van zaterdag 24 tot en met zaterdag 31 augustus open van 10:00 tot 18:00, het museum is gesloten op maandag 26 augustus 2019.
    • In september 2019 is de expo alleen open op zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 en op woensdag van 13:30 tot 17:30.
  • Philippe Van Cauteren en de initiatiefnemers Frans Baetens en Magda Van Gils gaan in gesprek met elkaar op zondag 8 september 2019 om 11:00.

  • Op zondag 29 september 2019 van 17:00 tot 18:00 mogen nieuwsgierige volwassenen ook een kijkje nemen in ‘Verboden boven de 18’.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by