Villa Voortman in Zaal 1

tot 31.Mei.24
Villa Voortman

In mei is het Gentse ontmoetingshuis Villa Voortman te gast in Zaal 1 van S.M.A.K. als een ruimte voor dialoog en participatie. De Voortmannen zullen hun expertise delen in meerdere activiteiten.

Villa Voortman is een ontmoetingshuis voor individuen die kampen met een dubbeldiagnose, vaak samengesteld uit psychosegevoeligheid en verslavingsproblematiek. Deze doelgroep, beter bekend als 'bezoekers', ondervindt doorgaans hindernissen bij hun integratie in de samenleving en wordt vaak geconfronteerd met stigmatisering. Als reactie hierop streven we naar destigmatisering door middel van regelmatig georganiseerde extramurale initiatieven.

Deze keer zijn ze te gast in het S.M.A.K. Kom naar het filosofisch café, of kies de visual thinking tour, het schrijfatelier, een rondleiding of een brievenproject.
Het doel is om de verbinding tussen Villa Voortman, het S.M.A.K. en het bredere publiek te bevorderen in het streven naar destigmatisering.

Praktische info
 • Programma:
  • 3.Mei.24: 14:00 - 16:00 Filocafé met Pete Tomlinson
  • 9.Mei.24: 14:00 - 16:00 Slow Art met Joke Lootens
  • 16.Mei.24: 14:00 - 16:00 Schrijfatelier met Dirk Pauwels
  • 23.Mei.24: 14:00 - 16:00 Filocafé met Pete Tomlinson
  • 25.Mei.24: 14:00 - 16:00 Toonmoment
  • 31.Mei.24: 11:15 - 12:45 Rondleiding met Katrien De Tremmerie
 • Schrijf je in voor een van de activiteiten via lynn.schutte@gmail.com
 • Neem een kijkje op hun facebookpagina of op het krijtbord in het museum voor de voortgang van de Voortman plannen.
Villa Voortman 2

De artistieke dimensie vormt een integraal onderdeel van Villa Voortman, waarbij de bezoekers zich uiten in diverse kunstvormen. Hoewel zij op het gebied van muziek, literatuur en theater reeds aanzienlijke erkenning genieten, blijft de discipline van de beeldende kunst wat onderbelicht.

Zaal 1 fungeert als het knooppunt voor dialogen. Villa Voortman nodigt niet alleen medewerkers van S.M.A.K. en haar museumbezoekers uit, maar ook eenieder die geïnspireerd wil worden door de Voortmannen. Ze staan klaar om hun expertise te delen en een aantal kleinschalige activiteiten te organiseren.

Zaal 1 zal geleidelijk aan worden ingericht. We zullen de doorleefde tafels van Villa Voortman naar het museum verplaatsen. Sommige tafels hebben een rijke geschiedenis met de juiste patina; aan deze tafels worden aardappelen geschild en worden maaltijden genuttigd, wordt gefilosofeerd en geschreven, wordt muziek gespeeld, en soms worden ze spontaan opnieuw vormgegeven, gewoon omdat het kan. Deze tafels onderstrepen de belangrijke sociale en verbindende rol die Villa Voortman vervult.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by