Waarom zijn die in hun blootje?
Ooo, een blote borst! Vind je het raar om mensen zonder kleren te zien? Gek eigenlijk, want we worden allemaal naakt geboren. Misschien is het juist vreemd dat we allemaal kleren dragen? In kunstwerken, zeker in oude kunst, zie je vaak blote lichamen. Zo lieten kunstenaars zien dat ze goed konden schilderen en dat ze dit best mooi vonden.
Wat doet die daar?
Stop! Geef niet onmiddellijk zelf het antwoord, maar ga samen op zoek. Kijk goed naar het kunstwerk. Wat zie je? Waarom denk je dit? Hoe kom je op dit idee? Wat betekent dit voor jou?
Die asperge lijkt op een piemel!
Oei! Soms zeggen kinderen hardop wat iedereen denkt, maar vinden volwassenen dat ongepast. Maar waarom eigenlijk? Probeer het eens anders: ‘Dat klopt! Ik zie het ook. Waarom zou dit zo zijn? Heeft de kunstenaar dit expres of per ongeluk gedaan?’
Waarom doen die elkaar pijn?
Het liefst scherm je kinderen af voor geweld, maar helaas is dit ook in de echte wereld niet altijd mogelijk. Kunstwerken tonen niet alleen het moois van de wereld, je ziet er ook de lelijke kanten van het leven. Dit wil niet zeggen dat de kunstenaar het hier mee eens is. Wat vertelt het kunstwerk je?
Waarom mag ik daar niet aankomen?
Pas op! NIET aanraken! Maar waarom is dat? Kunst is erg kwetsbaar, één vingerafdruk kan al schadelijk zijn. Meestal is een kunstwerk uniek en bestaat er maar één exemplaar van. Zonde als het er dan niet meer zou zijn, toch?
Wanneer gaan we naar huis?
Het overkomt iedereen, na een tijdje in een museum word je moe. Er is ook zoveel te zien! Ga op een rustige plek zitten. Sluit je ogen. Iemand anders kiest een kunstwerk uit en beschrijft wat die ziet. Kun je raden om welk werk het gaat?