Shuvinai Ashoonageboortejaar en -plaats: 1961, Kinngait (voorheen Cape Dorset), Canada
Shuvinai Ashoona 1526

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Shuvinai Ashoona is een Inuit kunstenaar van de derde generatie uit Kinngait, Nunavut, Canada. Hier bracht zij haar jeugdjaren door, gevolgd door een tiental jaren waarin zij met haar familie zelfstandig in afgelegen buitenpostkampen woonde. Het Arctische landschap en zijn wilde fauna hadden een diepe impact op Ashoona, wat later tot uiting kwam in haar artistieke praktijk. Tegen het einde van de jaren 1980, toen zij eind twintig was, vestigde de familie van Shuvinai Ashoona zich weer in Kinngait, maar de overgang naar het gemeenschapsleven bleek moeilijk voor haar.

Shuvinai Ashoona begon kunst te maken zonder formele opleiding, maar door haar familie te observeren; haar grootmoeder Pitseolak Ashoona, en haar nicht Annie Pootoogook waren in die zin bijzonder invloedrijk. Nadat zij de mogelijkheid kreeg om gebruik te maken van de befaamde teken-, druk- en houtsnijateliers van de West Baffin Eskimo Coöperatieve, begon zij te experimenteren en ontwikkelde een kenmerkende stijl. Terwijl zij in haar vroege tekeningen de haar omringende natuur vastlegde, werd het onderwerp van haar latere werk persoonlijker en combineerde zij elementen uit de Inuit-cultuur en -mythologie, het christendom en westerse commerciële beelden. Daarmee doorbrak ze de vooringenomen opvattingen over hoe Inuit-kunst eruit zou moeten zien en hielp ze de definitie van hedendaagse Inuit-kunst te verruimen.

Ashoona's werk kwam in het begin van de jaren 2000 onder de aandacht van galerieën en instellingen in het Zuiden. In de afgelopen jaren werd haar werk geselecteerd voor internationale tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Ashoona's werk was vertegenwoordigd op de Biënnale van Sydney (2012) en is te zien in de centrale tentoonstelling van de 59e editie van de Biënnale van Venetië (2022).

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by