20 jaar 'Over the Edges'

Honore over the edges

20 jaar geleden opende de legendarische tentoonstelling ‘Over the Edges’ in de stad Gent, gecureerd door Jan Hoet.

Herinner je je deze werken nog? De hamzuilen van Jan Fabre, de subtiele ingreep van Honoré d’O over de Leie aan de Graslei, de kreet van Tarzan van Emilio López Menchero aan Vooruit, de lichtjes van Alberto Garutti die telkens oplichten als er een kindje geboren wordt in Gent (dit werk staat nog steeds op het Veerleplein en werkt nog!).

Na Chambres d’Amis in 1986 met interventies van internationale kunstenaars in privé-huizen, trok ‘Over the Edges’ naar de openbare ruimte met meer dan vijftig locatiegebonden werken. De dialoog tussen “nieuwe” kunst en oude architectuur werd aangezwengeld, alsook de interactie tussen het museum en de stadsbewoners. Wie nog nooit naar het museum kwam, kon nu overal in de stad kunstwerken tegenkomen. De kunstwerken die getoond werden lieten de voorbijgangers niet onberoerd en riepen uiteenlopende reacties op, van waardering tot regelrechte afkeuring; wat de dialoog alleen maar ten goede kwam. In 2012 volgde TRACK waarbij 41 internationale kunstenaars infiltreerden in 5 wijken in Gent.

in 2019 bestond S.M.A.K. als museum dan weer 20 jaar. Canvas volgde de voorbereidingen en artistiek directeur Philippe Van Cauteren. Op dit moment kan je deze documentaire van Bertrand Lafontaine en Pieter Verbiest opnieuw bekijken via vrt.nu.

2.Apr.20
Word Vriend van S.M.A.K.
made by