CloseUp met Anna Boghiguian

Anna B SMAK2020 foto Stien Bekaert

In onze reeks 'CloseUp' maak je kennis met kunstenaar Anna Boghiguian die zelf vertelt over haar expressieve en verhalende oeuvre. Ze ontwikkelt een praktijk die aansluit bij de traditie van de reizende kunstenaar en haar al tot in de uithoeken van de wereld bracht. Onderweg zijn inspireert haar en versterkt haar engagement. In deze reeks kaart ze onder meer mondiale kwesties aan en vertelt ze persoonlijke verhalen.

A Boghiguian web

Introductie

In haar eerste solotentoonstelling in België, ‘A Short Long History’ voor S.M.A.K., brengt Anna Boghiguian (°1946, een in Caïro geboren Armeense) kernthema’s uit haar expressieve en verhalende oeuvre aan bod. Ze kaart mondiale kwesties aan, zoals hoe stromen van ideeën, goederen, mensen en kapitaal vorm krijgen, zich globaal verplaatsen en ook uitmonden in ongelijkheden. Klik hier voor de introductie.

Anna Boghiguian A Short Long History Installation S M A K 2020 Image Dirk Pauwels 17

CloseUp 'A Short History how the Industrial Revolution changed the Pace of Europe'

Voorafgaand aan haar solotentoonstellingen verblijft Anna Boghiguian doorgaans langere tijd in de stad of regio waar ze haar werk zal presenteren. Zo verdiepte ze zich in de lokale geschiedenis en cultuur van Gent. In haar tijdelijk atelier in S.M.A.K. zette ze haar observaties om in tekeningen en de installatie 'A Short History how the Industrial Revolution changed the Pace of Europe'. De op het eerste zicht zeer kleurrijke tekeningen en levensgrote knipselfiguren graven diep in de geschiedenis van de stad: we zien spin- en weefmachines, schepen volgeladen met balen katoen en Kongolese katoenplukkers. Tegelijk leggen ze ook sociale uitbuiting, de exploitatie van gronden en gedwongen arbeid in Kongo bloot. Schilderen doet ze in encaustiek, een oude techniek met bijenwas die licht en transparantie geeft. Klik door naar het interview.

Anna Boghiguian A Short Long History Installation S M A K 2020 Image Dirk Pauwels 78

CloseUp 'Mapping the Ear'

In dit interview gaat Anna Boghiguian dieper in op het schilderij ‘Mapping the Ear’ dat zij in S.M.A.K. deel laat uitmaken van de installatie ‘Good Alianore Is Coming’. Het reusachtige oor spitst zich om de geluiden van de wereld op te vangen. Boghiguian maakt een onderscheid tussen het metafysische oor, onze innerlijke stem, het fysische oor dat ons toelaat te communiceren en het sociale oor, waarover ze vertelt in het filmpje. Het oor is een terugkerend motief in het werk van Anna Boghiguian en symboliseert het belang van de orale geschiedenis. Klik door naar het interview.

Anna Boghiguian A Short Long History Installation S M A K 2020 Image Dirk Pauwels 43

CloseUp 'The Salt Traders'

Zout is een grondstof die zichtbare sporen naliet in de wereldgeschiedenis. Haar politieke, economische en symbolische betekenis doorheen de tijd vormt het vertrekpunt voor 'The Salt Traders' (2015), een installatie die Anna Boghiguian in de stad Istanbul creëerde. De kunstenaar verwerkte er zeer diverse elementen in: echte zoutkristallen, wetenschappelijke voorstellingen, kaarten van handelsroutes en tekeningen van historische gebeurtenissen, waaronder de reis van Alexander De Grote naar de zoutmijnen van Egypte en de zoutmars van Mahatma Ghandi in Indië.

5.Jan.21 Categorie: CloseUp
Word Vriend van S.M.A.K.
made by